Homans wil Apache doen zwijgen

In het kader van onze verdere groei diende Apache een investeringsdossier voor 100.000 euro in bij Trividend, een investeringsmaatschappij voor sociaal-economische en coöperatieve projecten. Nog voor ons dossier op het investeringscomité kon worden beoordeeld, greep Liesbeth Homans rechtstreeks in en haalde ons dossier van tafel.
Homans noemt de beschuldigingen dat het gaat om een politieke afrekening "van de pot gerukt". Volgens haar werd het krediet geweigerd omdat Apache niet actief is in de sociale economie en ook geen sociale tewerkstelling schept.
Homans lijkt niet te weten dat Trividend niet alleen een investeringsmaatschappij is voor tewerkstelling van kansengroepen, maar ook voor coöperaties. Apache is met cvba De Werktitel een erkende coöperatie, en voldoet wel degelijk aan alle vereisten van Trividend.
Apache vernam uit eensluidende bronnen dat medewerkers van Trividend door het kabinet Homans gebeld werden. Er moest "geluisterd worden" of anders zou het "afgelopen zijn met de steun van Trividend". De Vlaamse overheid is hoofdaandeelhouder van de investeringsmaatschappij.
Verder verkondigde Homans dat het niet klopt dat Trividend zelf contact heeft gezocht met Apache, maar ons mailverkeer spreekt Homans duidelijk tegen.
Zowel vanuit de meerderheid als vanuit de oppositie is er verontwaardiging over de beslissing van Homans. Jean-Jacques De Gucht (Open Vld), Sonja Claes (CD&V) en Bart Caron (Groen) vragen Homans in het parlement om tekst en uitleg.
Lees in dit dossier waarom en hoe Liesbeth Homans probeert af te rekenen met Apache.