Het nieuwe werken: fulltime maar niet vast

Apache neemt de arbeidsmarkt onder de loep, die volop in verandering is. Steeds meer mensen werken fulltime, maar zijn niet vast in dienst. Apache volgt in dit dossier multi-jobbers, flexwerkers, onbetaalde stagiairs en uitzendkrachten.

Het is soms al moeilijk genoeg om één baan te vinden, maar multi-jobbers combineren twee of drie jobs. Vaak gaat het om freelancers, die naar eigen zeggen vrijheid en zelfstandigheid nodig hebben, maar regelmatig solliciteren ze ook voor een mentale breakdown door zichzelf te weinig rust te gunnen. “Freelancers zijn het nieuwe precariaat”, zegt professor Pascal Gielen, die onderzoek voerde naar freelancers, daarover. “Ze zijn hun eigen werkgever én werknemer. In feite buiten ze zichzelf uit.”

Volgens flexwerkers is de arbeidsmarkt een keurslijf dat niet iedereen past. Blijkbaar ruilen steeds meer mensen een vaste job in voor vrijheid en onafhankelijk, ook in knelpuntberoepen zoals in de zorg. Hoe gek moet je daarvoor zijn?

Jongeren lopen steeds vaker onbetaald stage om hun cv bij te spijkeren en extra ervaring op te doen. Worden ze uitgebuit? En zijn vrijwillige stages enkel mogelijk voor the happy few, aangezien niet iedereen het zich kan veroorloven om enkel in extra ervaring uitbetaald te worden?

Ook interimarbeid zit in de lift. Sommige uitzendkrachten kiezen bewust voor interims omdat ze afwisseling op de werkvloer nodig hebben. De meerderheid droomt echter van een vaste baan. Soms werken ze jarenlang voor hetzelfde bedrijf zonder vast contract. Bedrijven kunnen uitzendkrachten lange tijd aan het lijntje houden.