DOSSIER - 14 ARTIKELS

Geert Versnick

POLITICS GENT CITY OPTIMA COMMISSION
Geert Versnick (foto: (c) Belga)

Een dergelijke eretitel draait dus niet rond het moreel kompas dat politici hanteren. Enkel wie straf- of tuchtrechtelijke veroordelingen opliep, kan de titel ontzegd worden.

En dat leidt tot tandengeknars bij bepaalde politici en burgers. Want deontologisch zijn er de afgelopen jaren wel degelijk problemen geweest met de liberaal. In het meest recente verleden denken we dan aan Optima, Land Invest en finaal Bangkok.

In 2016 ‘faciliteerde’ Versnick een gesprek tussen de gevallen Optimabaas Jeroen Piqueur en de top van de Provincie Oost-Vlaanderen. En dat op een moment dat het niet goed ging met de bank én hijzelf als bestuurder in de holding boven de bank opereerde. De bijzondere provincieraadscommissies daarover gingen dan weer achter gesloten deuren door.

Of neem ’t Fornuis in 2017, waar Geert Versnick, net gedeputeerde-af voor Ruimtelijke Planning, Economie en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij, netjes met de top van N-VA en de PS aanschoof voor een etentje om de verjaardag van topman Erik Van der Paal te vieren. Kers op de taart: Versnick was ook bestuurder bij de ondertussen ter ziele gegane projectontwikkelaar Land Invest Group. Ook de gewoonte om sponsordiners met projectontwikkelaars te organiseren was hem niet vreemd.

Het zijn uiteindelijk wel ‘dienstreizen’ naar Bangkok die Versnick de das omdeden. Dure hotelrekeningen en vluchten, maar vooral het feit dat in 5 van de 8 zendingsnota’s geen enkele melding gemaakt wordt van Thailand en er ook amper verslagen zijn van bijeenkomsten aldaar, kost hem zijn mandaat. Eén van de ingediende facturen leidde tot een fiscaal onderzoek door het Brussels parket naar Versnick en één van zijn bedrijfjes, weliswaar met een seponering als gevolg.

Geert Versnick is dan wel geen verkozene meer, maar de man heeft duidelijk nog politieke macht. Op 14 oktober 2018 was er nog zo’n een machtsstuiptrekking. De liberaal lag namelijk aan de basis van het veto dat Open Vld tegen Groen uitsprak, waardoor zijn partij uit de provinciale coalitie geduwd werd.

Dit voorjaar nog sleutelden de Vlaamse partijen aan topfuncties bij de energie-intecommunales, waar ook voor Versnick nog duidelijk een toekomst is weggelegd. Bij gasnetbeheerder Fluxys maakte de Gentenaar een ‘comeback’. Zijn mandaat loopt nog tot 2024. Versnick zetelt ook onder meer bij hoogspanningsnetbeheerder Elia en bij Publi-T (een holding van een aantal energie-intercommunales).

In een steeds globaliserende energiewereld misstaat de titel ereschepen niet op een visitekaartje.

info
panorama_fish_eye Oktober 2018
panorama_fish_eye September 2018
panorama_fish_eye April 2018
panorama_fish_eye Maart 2018
panorama_fish_eye Februari 2018
panorama_fish_eye November 2017
panorama_fish_eye Juli 2017
panorama_fish_eye April 2017
panorama_fish_eye November 2016
panorama_fish_eye September 2016
panorama_fish_eye Augustus 2016
panorama_fish_eye Juni 2016