DOSSIER - 5 ARTIKELS

Cryo-Save

240697946_24b7a15c4d_n

Navelstrengbloedbank Cryo-Save verdient vandaag vele miljoenen door ouders de belofte voor te spiegelen dat het ingevroren navelstrengbloed van hun pasgeboren kind ooit levensreddend kan zijn. Volgens medische specialisten bestaat daarvoor echter geen evidentie. De praktijken van Cryo-Save werden meermaals door wetenschappers op de korrel genomen.

In Dossier Cryo-Save staan we onder meer stil bij de opmerkelijke constructie waarop de multinational is gebouwd. De wetenschappelijke activiteiten van Cryo-Save -het invriezen van om en bij de 200.000 stalen navelstrengbloed- vinden plaats in België, bij Cryo-Save Labs in Niel. Die Belgische vestiging dankt haar erkenning aan de samenwerking met een in Nederland erkende 'echte' bloedbank.

Apache ontdekte dat die Nederlandse erkende bloedbank 'Cryo-Save Group' is. Die laatste blijkt in de feiten helemaal geen bloedbank te zijn maar het logistiek centrum van de groep dat de erkenning als bloedbank in Nederland dankt aan het outsourcen van haar wetenschappelijke activiteiten aan ... Cryo-Save Labs in Niel. Anders gezegd: de twee pijlers waarop Cryo-Save is gebouwd, leunen op elkaar maar raken nergens grond. Dat levert een soort zwevende constructie op die de voorbije jaren vele miljoenen euro's winst opleverde.

Een nieuw KB maakt het Cryo-Save vanaf volgend jaar bovendien zo goed als onmogelijk om in België op de ingeslagen weg verder te gaan. Maar in afwachting lijken de Belgische en de Nederlandse autoriteiten de andere kant op te kijken.

In Dossier Cryo-Save zoemen we in op het wetenschappelijk omstreden verhaal achter de private bloedbank. Daarnaast staan we stil bij de lobbymachine. De tentakels daarvan spreiden zich uit van de wetenschappelijke, politieke en academische wereld tot in het hart van het Vaticaan. In het laatste deel kijken we naar de financiële constructie en staan we stil bij de bedrijfsleiders die de voorbije jaren miljoenen euro's verdienden aan hun beursgenoteerd geesteskind. We laten ook Cryo-Save zelf reageren op onze bevindingen.

info
panorama_fish_eye Juli 2012