DOSSIER - 5 ARTIKELS

De Nieuwe Zijderoute van China

china m m
Kinderen in de zuidelijke Chinese provincie Yunnan (Foto: M M - <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">Creative Commons licentie</a>)

Propaganda prent bij alle Chinezen in dat ze op de wereld tot een en dezelfde gemeenschap behoren, dat er één doel is dat ze allen samen willen bereiken, en dat iedere Chinees zijn bijdrage moet leveren. De communistische partij kan enkel aan de macht blijven, als de bevolking bereid is dat te geloven en als ze wil deelnemen aan de nationale Chinese mythe.

One Belt One Road

Net zoals de partij er thuis in slaagt de Chinese bevolking voor zich te winnen, slaagt ze erin om Europa (en de wereld) te overtuigen. Met de lancering van One Belt One Road (OBOR), waarmee China de Zijderoute nieuw leven wil inblazen, bereikte de Chinese propaganda een internationale omvang zoals nooit eerder in de geschiedenis. Het Westen kijkt alleen naar economie. In China is economie gelijk aan politiek.

Europa negeert de langetermijn-geopolitieke gevolgen van verstrengeld te worden met een land dat met de dag meer neigt naar een dictatuur, en dat ultiem racistisch is. Naar buiten toe toont China zijn mooiste gelaat, vertelt het over win-win, uitwisseling, wereldvrede, maar binnen de eigen grenzen voedt het land antiwesters sentiment en voert het een beleid van ‘zwak Europa – sterk China’.

Chinese strategie

Er zijn twee manieren om naar China te kijken: een economie om mee samen te werken, of een totalitair politiek systeem dat met elke economische overeenkomst sterker wordt. Elk contract met China – gesloten tussen mensen – draagt bij tot een systeem dat met de dag repressiever en agressiever wordt, en dat momenteel bezig is de pilaren van Europa te ondergraven.

Als China erin slaagt om de steunpilaren van het westerse systeem onderuit te halen, dan hebben we dat aan onszelf te danken. Dat zoiets kan, ligt even goed bij de zwaktes in het Europese systeem, als bij de manier waarop China strategisch werkt, infiltreert, en van binnenuit uitholt. Het is, kortom, de Chinese strategie zoals die al eeuwen bestaat.

In een reeks van vijf artikelen kijken we hoe China aan zijn macht bouwt en hoe Chinese macht via economie en propaganda Europa binnensluipt.

 

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.