DOSSIER - 5 ARTIKELS

DES-hormoon in België

Distilbène, het gewraakte 'genees'middel (Foto: Flickr (cc) DES Daughter)
Distilbène, het gewraakte 'genees'middel (Foto: CC DES Daughter (Flickr))

Ze willen ijveren voor erkenning en rechten, want in België hebben zowel de overheid als de medische en farmaceutische wereld altijd ontkend dat DES ooit problemen veroorzaakte. De feiten zijn reeds lang gekend, de verhalen komen eindelijk bovendrijven. Hoe dicht zit DES op uw vel?

Allemaal hormonaal (ab-)normaal

Chris Van Camp wordt in haar vriendenkring geconfronteerd met het fenomeen DES-dochter. Ze wil de impact op haar vriendin, van wie de moeder tijdens haar zwangerschap het DES-hormoon slikte, begrijpen. In een reeks openhartige interviews bindt ze mee de strijd aan tegen de ontkenning van het probleem. DES en bij uitbreiding hormoonverstoorders in het algemeen zijn een bedreiging voor ons allemaal.

Hormoonverstoorders

DES? Is dat iets van vroeger? Een soort jeugdzonde van de farmaceutische wereld zoals Softenon er één was? Desinformatie dreigt ons DES te doen vergeten. Terwijl we ons op regelmatige basis engageren voor allerhande maatschappelijke opvliegers, is de gemiddelde burger vrij onverstoorbaar wanneer het gaat over de hormoonverstoorders die in massa’s producten die we dagelijks gebruiken, schuil gaan.

info
panorama_fish_eye December 2017
panorama_fish_eye November 2017