DOSSIER - 26 ARTIKELS

De ondergang van Optima

Jeroen Piqueur (Foto: ID/ Photo Agency © Emy Elleboog)
Jeroen Piqueur (Foto: ID/ Photo Agency © Emy Elleboog)

Tot in de kleinste details wordt daarin beschreven hoe Optima gedurende vijf jaar bewust leugens opdiste, stelselmatig beloftes verbrak, haar historische aandeelhouders miljoenen dividenden uitkeerde, (vennootschappen van) bestuurders via omwegen liet factureren en een constructie op poten zette om de waarde van een schimmige Spaanse dochtervennootschap in de zakken van haar aandeelhouders te doen belanden. Vijf jaar lang kon de tijdbom die door de Nationale Bank werd ontdekt, rustig blijven tikken.

Apache doet uit de doeken hoe de lijken bij Optima Bank vanaf 2011, na het verkrijgen van de banklicentie, in hoog tempo uit de kast vielen en hoe Optima de financiële put die ze zelf had gegraven probeerde te dempen met geld uit non-profit entiteiten, hoewel de Nationale Bank dat uitdrukkelijk verbood.

Via haar vastgoedpoot Optima Global Estate duikt de gevallen vermogensbeheerder ook op in een ander Apache-dossier: Antwerps vastgoed. In een aantal concrete bouwdossiers - met de geplande Lins Tower op de Tunnelplaats als meest uitgesproken voorbeeld - lijkt de 'oude politieke cultuur' helemaal terug. Daarbij speelt de Land Invest Group waar de ex-kabinetschef van Bart Dewever, Joeri Dillen een tijdlang voor werkte, een belangrijke rol. Optima Global Estate is een belangrijke verkoper van het vastgoed dat door Land Invest Group in de steigers wordt gezet.

 

 

info
panorama_fish_eye Juni 2020
panorama_fish_eye April 2017
panorama_fish_eye Januari 2017
panorama_fish_eye November 2016
panorama_fish_eye Oktober 2016
panorama_fish_eye September 2016
panorama_fish_eye Juli 2016
panorama_fish_eye Juni 2016