DOSSIER - 6 ARTIKELS

De laatste krant

Apache_EvolutieDeMorgen lang
Illustratie: © Gheleyne Bastiaen

"Een businessmodel hebben we nog niet. Maar daar wordt aan gewerkt." Dat zei Georges Timmerman in oktober 2009 toen hij en een kleine groep onderzoeksjournalisten ‘De Werktitel’ lanceerden. Deze 'groepsblog' vervelde een klein half jaar later tot Apache. Het was een statement dat kon tellen.

De marktlogica weer ondergeschikt maken aan journalistieke criteria, dat was het doel. "De belangrijkste taak van journalisten is nog altijd (te proberen) de waarheid te vertellen – en dus niet om zoveel mogelijk kranten te verkopen of zoveel mogelijk kijkers te halen", schreef Timmerman in zijn eerste editoriaal.

Het succesverhaal van Apache kan niet worden verteld zonder ook de boeiende, maar pijnlijke geschiedenis van de krant De Morgen te vertellen. Die vierde in 2019 haar veertigste verjaardag, maar is al lang zo 'van zichzelf en van zijn zang vervreemd' (M. Vasalis), dat ze enkel nog de naam draagt van wat ooit het belangrijkste onafhankelijke progressieve medium van Vlaanderen was.

Gered door haar lezers, bevrijd van de inmenging van politieke partijen en boordevol talent en ambitie. Maar zonder businessmodel. Ook toen al. Ondertussen was de ‘krant die durft’ wel vastbesloten om, zoals het in haar beginselverklaring staat, “een fundamentele bijdrage [te] leveren aan het tot stand brengen van een volledig geëmancipeerde samenleving”.

En toen kwam Christian Van Thillo

Karl van den Broeck, die in 2014 Georges Timmerman opvolgde als hoofdredacteur van Apache, vertelt in een zesdelige reeks hoe de topman van De Persgroep (nu DPG Media) een uitgekiende sluipmoord pleegde op de belangrijkste onafhankelijke progressieve stem van Vlaanderen. En wat erger is: geen haan die ernaar kraaide. Tot de tijden én progressief Vlaanderen weer veranderden. Daar begint het verhaal van Apache.

Artikels in dit dossier:

 

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

info
panorama_fish_eye Augustus 2020
panorama_fish_eye Juli 2020