DOSSIER - 6 ARTIKELS

De laatste krant

Apache_EvolutieDeMorgen lang
Illustratie: © Gheleyne Bastiaen

"Een businessmodel hebben we nog niet. Maar daar wordt aan gewerkt." Dat zei Georges Timmerman in oktober 2009 toen hij en een kleine groep onderzoeksjournalisten ‘De Werktitel’ lanceerden. Deze 'groepsblog' vervelde een klein half jaar later tot Apache. Het was een statement dat kon tellen.

De marktlogica weer ondergeschikt maken aan journalistieke criteria, dat was het doel. "De belangrijkste taak van journalisten is nog altijd (te proberen) de waarheid te vertellen – en dus niet om zoveel mogelijk kranten te verkopen of zoveel mogelijk kijkers te halen", schreef Timmerman in zijn eerste editoriaal.

Het succesverhaal van Apache kan niet worden verteld zonder ook de boeiende, maar pijnlijke geschiedenis van de krant De Morgen te vertellen. Die vierde in 2019 haar veertigste verjaardag, maar is al lang zo 'van zichzelf en van zijn zang vervreemd' (M. Vasalis), dat ze enkel nog de naam draagt van wat ooit het belangrijkste onafhankelijke progressieve medium van Vlaanderen was.

Gered door haar lezers, bevrijd van de inmenging van politieke partijen en boordevol talent en ambitie. Maar zonder businessmodel. Ook toen al. Ondertussen was de ‘krant die durft’ wel vastbesloten om, zoals het in haar beginselverklaring staat, “een fundamentele bijdrage [te] leveren aan het tot stand brengen van een volledig geëmancipeerde samenleving”.

En toen kwam Christian Van Thillo

Karl van den Broeck, die in 2014 Georges Timmerman opvolgde als hoofdredacteur van Apache, vertelt in een zesdelige reeks hoe de topman van De Persgroep (nu DPG Media) een uitgekiende sluipmoord pleegde op de belangrijkste onafhankelijke progressieve stem van Vlaanderen. En wat erger is: geen haan die ernaar kraaide. Tot de tijden én progressief Vlaanderen weer veranderden. Daar begint het verhaal van Apache.

Artikels in dit dossier:

 

Dit onderzoeksartikel kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

info
panorama_fish_eye

Augustus 2020

Karl van den Broeck / 12-08-2020

Back to the future: het geheim van Apache

Hoe Apache met vallen en opstaan tot wasdom kwam.
Arkprijs-8664
Karl van den Broeck / 05-08-2020

Waar is de laatste krant die niemand maakte?

De Morgen leek in 1992 nog een vogel voor de kat. In 1994 krijgt Yves Desmet als hoofdredacteur wél geld van Christian Van Thillo om een krant te maken 'voor een nieuwe, paarse…
HOUSESEARCH DE MORGEN 2
panorama_fish_eye

Juli 2020

Karl van den Broeck / 29-07-2020

Hoe De Morgen verstoppertje speelde met een stichting

De Stichting De Morgen stond ooit symbool voor de redactionele onafhankelijkheid van de krant. Tot ze genegeerd, vergeten en finaal opgedoekt werd. DPG Media blijft wel ‘de truc…
BELGIUM ROYALS VISIT PERSGROEP
Karl van den Broeck / 22-07-2020

De paarse paringsdans rond De Morgen

Ook vandaag bestaat nog steeds de misvatting dat De Morgen zich pas onder het bewind van Yves Desmet heeft 'bevrijd' van de invloed van de socialisten.
VLD 7
Karl van den Broeck / 15-07-2020

De Morgen: van moord naar droom

De actie ‘1.000 voor 100.000’ om De Morgen te redden in 1986, voedt de droom van een onafhankelijke, progressieve krant voor Vlaanderen, uitgegeven door haar lezers. Een droom die…
Untitled design-9
Karl van den Broeck / 08-07-2020

De Morgen bestaat niet meer

De échte De Morgen bestaat al sinds 31 december 2006 niet meer. Die dag werd de langzame transformatie voltooid van 'onafhankelijk, progressief dagblad voor Vlaanderen' naar een…
BELGIUM MEDIA DE MORGEN READERS ACTION