DOSSIER - 21 ARTIKELS

Apache moet zwijgen

apache-gekneveld-logo-b
© Kim Duchateau

Grof geschut

Land Invest Group en Dillen kiezen onmiddellijk voor het grof geschut. Vier jaar volgt onze redactie de dossiers al op, maar zelden beantwoordden Land Invest Group en Dillen onze vragen tot meer uitleg over hun rol.

Nog nooit hebben we van hen een vraag tot 'recht van antwoord' of een klacht bij de Raad van de Journalistiek ontvangen. Maar nu de andere media onze berichtgeving oppikken en er in de Antwerpse gemeenteraad vragen worden gesteld over de nauwe banden tussen politici, ambtenaren en bouwpromotoren, maken ze de zaak bij het Antwerps gerecht aanhangig.

Censuur

Bouwpromotor Land Invest Group dagvaardt onze onderzoeksjournalisten Georges Timmerman en Tom Cochez, hoofdredacteur Karl van den Broeck en de uitgever. De projectontwikkelaar eist het verwijderen van alle artikels waar hij in aan bod komt en een schadevergoeding van 250.000 euro.

Joeri Dillen, ex-kabinetchef van Bart De Wever, beschuldigt ons dan weer van laster en eerroof en vraagt een schadevergoeding van 100.000 euro.

Persvrijheid staat in de grondwet opgenomen. Vragen om artikels te verwijderen, is extreem verregaand en ruikt naar censuur. De schadevergoedingen – 350.000 euro gezamenlijk – zijn ook buiten alle proporties.

Apache monddood maken

Apache bevindt zich in volle opstartfase en investeert elke euro in onderzoeksjournalistiek, diepgravende berichtgeving en duiding. Samen met onze lezers-coöperanten bouwen we aan een uniek Vlaams onafhankelijk nieuwsmedium.

De dagvaardingen betekenen echter een fikse financiële aderlating en leggen een hypotheek op het voortbestaan van Apache. Zelfs al winnen we de rechtszaken – en geen haar op ons hoofd dat daar aan twijfelt – dan nog vormen de juridische procedures onverwachte uitgaven. Geld dat nu richting advocaten stroomt in plaats van naar goede journalistiek.

Geen 'lasterlijk medium'

Wij kunnen tegen een stootje. Onze berichtgeving is ook 100% correct. Maar we laten ons niet zomaar betichten van laster. Bart De Wever, die al langer weigert om op onze vragen te antwoorden, noemde ons voor het eerst "een lasterlijk medium". Nu herhalen Land Invest Group en Dillen de aantijgingen in een dagvaarding.

Maar een lasterlijk medium verspreidt leugens. Apache doet dat niet. Wij zullen onze eer beschermen. Vandaag én morgen. Feiten zijn heilig, commentaren zijn vrij. Dàt is de basis van de persvrijheid.

 

info
panorama_fish_eye Juli 2017
panorama_fish_eye Juni 2017
panorama_fish_eye Mei 2017
panorama_fish_eye Februari 2017
panorama_fish_eye Januari 2017
panorama_fish_eye December 2016
panorama_fish_eye November 2016
panorama_fish_eye Oktober 2016