ALLE ARTIKELS

Filter op tag
KGB
info
panorama_fish_eye

Augustus 2014

Georges Timmerman / 08-08-2014

Luxemburgse geheimen (6): Spionnen in de clinch

De inlichtingendienst van het groothertogdom Luxemburg speelde regelmatig onderaannemer voor andere inlichtingendiensten. Zo voerden de Luxemburgers een operatie uit in opdracht…
De yachthaven in Monaco (Foto: Julian Fong)
panorama_fish_eye

Juli 2014

Georges Timmerman / 03-07-2014

Luxemburgse geheimen: Spionagenest aan de achterdeur

#OPNIEUWACTUEEL Wij hebben de Bende van Nijvel. Luxemburg heeft het Bommeleeër-dossier. Enkele zomers terug schreef Georges Timmerman een dossier over de opvallende gelijkenissen…
Jean-Claude Juncker. Op 1 november wordt hij Europees Commissievoorzitter. Een jaar eerder moest hij in Luxemburg aftreden na een onwaarschijnlijk schandaal binnen de Luxemburgse inlichtingendienst. (Foto Wikipedia)
panorama_fish_eye

December 2013

Tom Cochez / 30-12-2013

De Russische vrienden van Wilders, Le Pen en Annemans

De anti-Europese alliantie die Geert Wilders en Marine Le Pen hebben opgezet met de steun van onder meer Vlaams Belang, FPÖ en Lega Nord kan rekenen op aandacht van de Russische…
Tweet Zubarev
Georges Timmerman / 20-12-2013

De familie De Wever als onderaannemer van de CIA

In het Canvas-programma 'Alleen Elvis blijft bestaan' deed Bruno De Wever, professor geschiedenis en broer van N-VA-voorzitter Bart De Wever, een opvallende bekentenis: als tiener…
bdewever
panorama_fish_eye

Maart 2013

Dirk Janssen / 12-03-2013

De framing achter een verhaal: de zelfmoord van Dolmatov

Bijna twee maanden terug pleegde Aleksandr Dolmatov zelfmoord in een Nederlands asielcentrum. Aan de hand van de vaak tegenstrijdige berichtgeving daarover in Nederlandse en…
Aleksandr Dolmatov (Beeld:: screenshot YouTube portret Valera Streltsov)
panorama_fish_eye

Oktober 2011

Redactie Apache / 13-10-2011

Heksenjacht op KGB-spionnen bij 'rode' VRT

Wie haalde het in zijn hoofd om respectabele VRT-journalisten als Martine Tanghe, Rudi Vranckx, Siel Van der Donckt en Gui Polspoel af te schilderen als spionnen van de KGB, de…
Martine Tanghe is een van de vier journalisten van de 'Rode VRT' die ten onrechte genoemd werd als spion voor de KGB (Foto Yves Boucau - Reporters)
panorama_fish_eye

Augustus 2011

Redactie Apache / 31-08-2011

De KGB in België (10): Een balans

Alles op de keper beschouwd heeft de Belgische Staatsveiligheid tijdens de Koude Oorlog wellicht naar behoren gefunctioneerd. Het besluit van Apache na grondig onderzoek: geslaagd…
Het einde van de Koude Oorlog heeft de werking van inlichtingendiensten grondig door elkaar gegooid (Foto Zsenya)
Redactie Apache / 29-08-2011

De KGB in België (9): De laatste vangst

In de nacht van 26 op 27 september 1983 stond de wereld op zeven minuten van een verwoestende atoomoorlog. Dat er in de Sovjet-Unie niet op de rode knop werd geduwd, zou de wereld…
Topaz, codenaam van Reiner Rupp, topspion van de Stasi bij de Navo en naar eigen zeggen de man die een vernietigende atoomoorlog in de kiem smoorde (foto Orbital Joe)
Redactie Apache / 26-08-2011

De KGB in België (8): Het spookarchief

In andere landen leidden de kisten vol informatie van de belangrijkste KGB-overloper aller tijden, kolonel Vassili Mitrokhin tot ophefmakende onthullingen. De Belgische…
Het gebouw van MI6, De Britse buitenlandse inlichtingendienst die als eerste het archief van de grootste KGB-overloper aller tijden naar waarde wist te schatten (Foto Ell Brown)
Redactie Apache / 24-08-2011

De KGB in België (7): De schande van Operatie Glasnost

Ook na de ineenstorting van de Sovjet-Unie zou er nog een KGB-cel actief zijn geweest in ons land. Door toedoen van overloper Vladimir Komopliev werd dat Belgische KGB-netwerk…
Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov werd het gezicht van Glasnost en Perestrojka (Foto Erwin Boogert)
Redactie Apache / 22-08-2011

De KGB in België (6): De James Bond van het Pajottenland

Een KGB-overloper duidde twintig prominente landgenoten aan als KGB-informanten. Slechts één kleine garnaal werd vervolgd maar ging uiteindelijk vrijuit. Spionitis en…
Jef Valkeniers (links op de foto): 'Ik heb het ongeluk gehad een secretaris te hebben die dacht dat hij een grote mijnheer was.' (Foto Eric Herchaft - Reporters)
Redactie Apache / 17-08-2011

De KGB in België (4): De spion die kerkorgel speelde

Een Limburgse ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken genoot de twijfelachtige eer de eerste Belg te zijn die sinds de Tweede Wereldoorlog werd veroordeeld wegens…
Eugène Michiels' carrière verliep vlekkeloos en onopvallend. Elke zondag speelde de brave huisvader orgel in de Sint-Katharinekerk in Hasselt. (Foto Sonuwe)
Redactie Apache / 11-08-2011

De KGB in België (2): Spionnennest in de Antwerpse haven

In de Antwerpse en Rotterdamse haven vierde de spionage hoogtij. Hoe langer dat duurde, hoe absurder het werd, met een kluwen van spionage, contraspionage en contracontraspionage…
Voor een nuchtere niet-ingewijde lijkt de spionage, contraspionage en contracontraspionage in de Antwerpse haven een absurde en onbegrijpelijke situatie. (Foto Jeroen van Lieshout)
Redactie Apache / 09-08-2011

De KGB in België (1): Het paradepaardje van de Staatsveiligheid

In de laatste veertig jaar werden tientallen KGB-spionnen gearresteerd of uitgewezen nadat ze waren ontmaskerd. De Belgische staatsveiligheid beschouwde dit als haar paradepaardje…
Sinds de overbrenging van het hoofdkwartier van de Navo naar ons land in 1967 was het opvolgen en uitschakelen van KGB-spionnen het paradepaardje van onze inlichtingendienst. (Foto European Parliament)