Redactie Apache / 07-10-2021 Grace Blakeley in Café Apache Grace Blakeley over de toenemende macht van een kleine groep bedrijven.
Anton Jäger / 26-05-2021 Rebelse regio's (1) Gaat het Verenigd Koninkrijk binnenkort ten onder aan zijn regionale verdeeldheid? Kan het Engelse Noorden iets leren van Wallonië, dat gelijktijdig industrialiseerde en wel een…
Christophe Degreef / 25-02-2021 In de schaduw van Port Brexit Havenuitbreiding aan de ene kant, groeiende incidenten met zogenoemde transmigranten aan de andere. In Zeebrugge ettert een conflict.
Anton Jäger / 02-12-2020 Naar een nieuwe rentenierseconomie De coronacrisis confronteert ons met de vele tegenpolen in onze samenleving. Ook renteniers en niet-renteniers staan op vele vlakken lijnrecht tegenover elkaar.
Frederik Polfliet / 12-02-2020 Luyendijk: 'Najagen van eigen kortetermijnbelang ondermijnt de samenleving’ Journalist Joris Luyendijk en gewezen topfiguur uit de internationale bedrijfswereld Kees van Lede praten over Brexit, complotdenken en doorgeschoten kapitalisme. 'De wereld lijkt…
Wouter Goedertier / 16-12-2019 Brexit en het spook van de linkse onverkiesbaarheid Enkele hypothesen bij de nederlaag van Labour en Jeremy Corbyn in de Britse verkiezingen.
Jelle Versieren / 13-12-2019 Britse verkiezingen: kleine veranderingen met grote gevolgen Boris Johnson zette de verkiezingen naar zijn hand, en het Labour van Jeremy Corbyn kreeg klappen. Brexit speelde een belangrijke rol, maar op de achtergrond spelen complexe…
Sacha Dierckx / 26-11-2019 Labour breekt radicaal met de erfenis van Thatcher De boodschap van Labour en Jeremy Corbyn is duidelijk: 'There is an alternative'. Al is een verkiezingsoverwinning geen garantie, het verkiezingsmanifest zou Europees links moeten…
Lotte Lambrecht / 29-10-2019 Blind voor Brexit-woede door gebrekkige lokale journalistiek 'Niemand zag Brexit aankomen. Dat is deels te wijten aan het gebrek aan regionale en lokale berichtgeving.' Het Britse The Bureau of Investigative Journalism brengt daar…
Koen Smets / 25-10-2019 Brexit: enkele lessen in besluitvorming Of je nu voor of tegen de Brexit bent, het proces leest tot dusver als een catalogus van gebrekkige en overhaaste beslissingen. Wat kunnen we daarvan opsteken?
Thomas Jacobs / 10-10-2019 Een wetenschappelijke kijk op ideologie Ideologie laat zich zeker niet beperken tot links of rechts, en laat zich absoluut niet weren uit de wetenschap.
Jeanne Boden / 16-09-2019 Verlangen naar het 'Empire': Hongkong en Brexit Make America Great Again - Make China Great Again - Make Britain Great Again: het populisme dat in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de rest van Europa oprukt en tweespalt…
Koen Smets / 13-09-2019 De waarde(n) die we verhandelen We zien handel vooral als iets dat met geldwaarde te maken heeft, maar het is wanneer er waarden bij komen kijken dat handel echt betekenis krijgt
Koen Smets / 06-09-2019 Voorzichtig met verbintenissen Hoe vastberadenheid om een slechte beslissing te vermijden kan leiden tot een nog slechtere beslissing.
Anton Jäger / 04-09-2019 In Brexitanië Een drieënnegentig jaar oude monarch werd opgeroepen haar rol als regent op te nemen. Volgens sommigen is er sprake van een constitutionele coup d’état, iets dat mobilisaties voor…
Koen Smets / 30-08-2019 Het grotere plaatje en het kleinere plaatje Zelfs wanneer we ervan overtuigd zijn dat we ons door feiten laten leiden, is het goed zowel uit te zoomen als in te zoomen.
Koen Smets / 12-07-2019 Meer compensatie! Zou de wereld een betere plek zijn als we het makkelijker zouden vinden (en maken) om anderen te compenseren?
Koen Smets / 05-07-2019 Te veel volharding De aanhouder wint, zegt men, maar is dat altijd een goede leefregel?
Dominique Soenens / 01-07-2019 'Afbouw welvaartsstaat leidde tot Brexit' 'De meerderheid van de Britse bevolking zou vandaag niet nog eens voor een Brexit kiezen', verzekert econoom Thiemo Fetzer ons. Zonder de bezuinigingspolitiek van David Cameron…