Dit lees je in het nieuwe Apache Magazine

Redactie Apache
Jeltsin & Clinton
In hoeverre zijn we in staat om in het volgebouwde Vlaanderen een stukje van onze eigen ruimte, en daarmee ook onze controle erover, af te staan aan de wildernis? (CC BY 4.0 ITAR-TASS / Kremlin.ru (Wikimedia Commons))
Vanaf 15 september

Het nieuwe Apache Magazine is voor 13,5 euro te koop in boekhandels en krantenwinkels in heel Vlaanderen. Wil je het volgende nummer thuis geleverd krijgen? Voor slechts 50 euro ontvang je vier nummers in je brievenbus!

Hittegolven, droogte en bosbranden aan de ene kant van de planeet, dodelijke overstromingen aan de andere, maar ook torenhoge inflatie en een aanhoudende oorlog in Europa. Nee, het was alweer geen rustige zomer. Nu vertoont de journalistiek wel vaker een soms irritante neiging tot overdrijven, maar dat de situatie ernstig is, valt door geen zinnig mens nog te ontkennen. We leven in intens gepolitiseerde tijden, stelt historicus Anton Jäger vast. Nochtans orakelden de knapste koppen dertig jaar geleden nog over 'het einde van de geschiedenis'. Na de instorting van de Sovjet-Unie was de eindhalte van de mensheid bereikt: die van de liberale markteconomie. Politiek zou overbodig worden, de technocraten losten het wel op. Maar die politiek is vandaag helemaal terug. Al is het dan in een enigszins onherkenbare vorm, want minder collectief en vaak exclusief online.

Dat politieke strijd in tijden van klimaat- en andere crisissen nodig is, erkent ook de Britse socialist Jeremy Corbyn. De voormalige partijleider van Labour probeert het socialisme te verzoenen met ecologie. “Het komt erop aan de vindingrijkheid van de arbeidersbeweging te gebruiken om klimaatrechtvaardigheid tot stand te brengen”, zegt hij in een gesprek met Karl van den Broeck.

Corbyn heeft geen begrip voor de Russische invasie van Oekraïne, al wijst hij met een beschuldigende vinger naar de NAVO in het bijzonder en militarisme in het algemeen. “De armoede, de ongelijkheid en honger zijn na zeer lange tijd weer toegenomen. Wij zijn getuige van een klimaatverandering van nooit geziene en verwoestende proporties. Het antwoord op dat alles is niet méér militaire uitgaven.”

De Russische kunstenaar Victoria Lomasko tekent zelf haar vluchtverhaal en roept ook de hulp in van haar collega Joe Sacco

Door de oorlog in Oekraïne slaan niet enkel Oekraïners op de vlucht. Het verstikkende politieke klimaat duwde ook een van Ruslands bekendste stripjournalisten richting West-Europa. Victoria Lomasko brengt haar vluchtverhaal zelf in beeld, maar roept ook de hulp in van haar gerenommeerde collega Joe Sacco. Apache Magazine publiceert hun pakkende beeldverhalen exclusief in Nederlandse vertaling. Om stil van te worden.

Zoals Corbyn aangeeft, wordt vindingrijkheid cruciaal in de strijd tegen de klimaatopwarming. Zo ook in de pogingen om de veestapel danig in te krimpen. Volgens sommigen is kweekvlees een deel van het antwoord. Fotojournalist Daniela De Lorenzo biedt een unieke kijk in de petrischaaltjes van deze ontluikende industrie. Al heeft ze ook oog voor de eiwitbronnen die hun waarde al bewezen hebben. En ook daar speelt de opwarming van de planeet een opmerkelijke rol. Want nu kunnen zelfs boeren in de Vlaamse Ardennen kikkererwten kweken. Vlaamse hummus, iemand?

De klimaatopwarming en de extreme weerfenomenen die daardoor steeds waarschijnlijker worden, hebben ook een impact op onze al dunne band met de meer-dan-menselijke wereld. Bosbranden of overstromingen: meer mensen ervaren de natuur als een verwoestende kracht. Een kracht die we liever op een veilige afstand houden. Tegelijk willen heel veel mensen die uitgerafelde banden net opnieuw aanhalen. “De moderne mens lijkt momenteel vaak fundamenteel vervreemd van de natuur”, schrijft historicus en filosoof Linde De Vroey. Hoe pakken we die vervreemding aan? Kan een ander natuurbeheer, dat inzet op verwildering, soelaas bieden? De filosofie van rewilding heeft als fundamentele bedoeling om de natuur zichzelf te laten herstellen. Maar in hoeverre zijn we in staat om in het volgebouwde Vlaanderen een stukje van onze eigen ruimte, en daarmee ook onze controle erover, af te staan aan de wildernis?

kweekvlees
Voedingswetenschapper Antonio Castro van Peace of Meat test ingeblikte plantaardige foie gras. (© Daniela De Lorenzo)

Met dit herfstnummer zetten we je alweer aan het denken. En we hebben nog meer in petto: van Chinese literatuur over online privacy, van Black Power tot de strijd tegen de techgiganten. Bart Biesbrouck dook dan weer in de archieven en kwam boven met het hallucinante verhaal van een uit de gratie gevallen architecturale parel van de befaamde Japanse architect Toyo Ito. Diens paviljoen ging van publiekstrekker tijdens het Brugse cultuurjaar 2002 naar ornament op een bedrijfsparking. Fotograaf Peter H. Waterschoot brengt het voor dit Apache Magazine wonderlijk in beeld. Een lumineuze trip. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitdagende poëzie van Arno Van Vlierberghe. Je zal je geen seconde vervelen.

Inhoudstafel herfstnummer 2022 Apache Magazine
De inhoudstafel van het achtste Apache Magazine. Klik op de foto om in groter formaat te bekijken.
LEES OOK
Karl van den Broeck / 09-10-2022

Jeremy Corbyn: ‘In een crisis moet je op iedereen letten, behalve op de allerrijksten’

De voormalige Labour-leider blijft campagne voeren om socialisme en ecologie met elkaar te verzoenen.
Jeremy Corbyn