Verdwenen sms’jes, de oorlogsmisdaden van Kissinger, en de hoge prijs van fossiel

Karl van den Broeck
Henry Kissinger
Geheime militaire documenten die onlangs door het Pentagon werden vrijgegeven, tonen dat Henry Kissinger verantwoordelijk was voor meer geweld dan eerder werd aangenomen. (National Archives US)

Europa’s machthebbers wissen hun sms'jes en e-mails

Doordat regeringsleiders in Europa steevast hun sms’jes en e-mails wissen, ontsnappen ze aan hun verantwoordelijkheid en maken ze het waakhonden onmogelijk om te achterhalen wat gebeurd is op cruciale momenten in de geschiedenis.

Lees het integrale onderzoek van Follow the Money dit weekend gratis op Apache.

Kissinger's Killing Fields

Henry Kissinger, de voormalige nationale veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, wordt vandaag 100 jaar. The Intercept verstoort het feestje van de eeuweling met het dossier Kissinger's Killing Fields. Aan de hand van talloze geheime militaire documenten die onlangs door het Pentagon werden vrijgegeven, kan onomstotelijk worden aangetoond dat Kissinger verantwoordelijk was voor meer geweld dan eerder is gemeld. Zo beval hij niet alleen de tapijtbombardementen in Cambodja tijdens de Vietnamoorlog, er is nu ook sprake van niet eerder gemelde aanvallen waarbij honderden Cambodjaanse burgers werden gedood. Toen Kissinger werd ondervraagd over zijn verantwoordelijkheid voor deze doden, reageerde hij met sarcasme en weigerde hij antwoorden te geven.

De klimaatkost van fossiele brandstof

's Werelds grootste fossielebrandstofbedrijven zijn jaarlijks minstens 209 miljard dollar aan klimaatreparaties verschuldigd om de schade te compenseren die ze berokkenen aan het milieu en aan inheemse gemeenschappen. Dat berekende een nieuwe studie waarover Mother Jones bericht. BP, Shell, ExxonMobil, Total, de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië en Chevron behoren tot de grootste 21 vervuilers. Het is de eerste keer dat onderzoekers de economische last hebben gekwantificeerd van fossielebrandstofbedrijven.

Leiders onder vuur, openen het vuur

Toen de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op 30 april 2023 de eer opeiste om Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurashi te doden, was dat misschien niet gewoon een aankondiging van een overwinning op de leider van de Islamitische Staat in Syrië. De geschiedenis suggereert dat de operatie tegen al-Qurashi een poging kan zijn geweest om Erdoğans herverkiezingscampagne een impuls te geven. The Conversation maakt een interessant lijstje van gelijkaardig spierballengerol: leiders onder vuur, openen wel vaker zelf het vuur.

Ook België staat in dat lijstje: in mei 1978 werd België geconfronteerd met een economische crisis. Geüniformeerde soldaten protesteerden op straat. De regering zat muurvast. Om die problemen te proberen overwinnen, zette premier Leo Tindemans soldaten in om Europeanen te evacueren die bedreigd werden door gevechten in de Democratische Republiek Congo, toen nog Zaïre.

Oude en nieuwe burgerparticipatie kunnen elkaar versterken

Burgerparticipatie vraagt om een duurzaam kader, met de nodige aandacht voor de rol die burgers en het middenveld te spelen hebben in het democratische landschap, schrijft Gids op Maatschappelijk Gebied. "Onder het mom van het ‘primaat van de politiek’ lopen politici alsmaar vaker om goed verankerde strategische adviesraden heen, en richten ze ad hoc participatie-initiatieven op, zoals burgerbevragingen. Dat miskent de rol en expertise van die adviesraden. Adviesraden kunnen zelf nieuwe burgerparticipatiemethoden in hun werking integreren, als ze daarvoor de middelen en ondersteuning krijgen. Op die manier kunnen ze zorgen voor meer directe betrokkenheid van burgers terwijl hun kennis en expertise behouden blijft."

De Britten staken als nooit tevoren

Het Britse kapitalisme maakt de grootste stakingsgolf in jaren mee. In december 2022 gingen in Groot-Brittannië 843.000 werkdagen ‘verloren' door stakingen: het hoogste aantal in één maand sinds de pensioenstaking in de publieke sector in 2011. In heel 2022 gingen meer werkdagen verloren door stakingen dan in enig ander jaar sinds 1989. Lava geeft tekst en uitleg: “Sinds april vorig jaar heeft de ene na de andere vakbond zijn leden tot staking opgeroepen. Twaalf maanden geleden leek dit scenario nog onwaarschijnlijk.”

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.