Politieke vrouwenmoord, van Bush tot Trump, en een geurtje aan Chanel N°5

Karl van den Broeck
trump en bush
Hoe de leugens van George W. Bush de weg plaveiden voor het fake news van Donald Trump. (CC BY-SA 2.0 Gage Skidmore (The Star News Network) & ORNL)

Eerste wereldwijd onderzoek naar politieke vrouwenmoord

De Verenigde Naties lanceren het eerste internationale onderzoek naar politiek geïnspireerde vrouwenmoord. Niets te vroeg, want talloze vrouwelijke politici, advocaten, journalisten en mensenrechtenactivisten zijn de voorbije jaren slachtoffer geworden van femicide.

Het onderzoeksproject Femmes à abattre brengt 287 moorden in 58 landen in beeld, gepleegd tussen 2010 en 2022. Dit onderzoek is een samenwerking tussen het Franse journalistencollectief Youpress, Mediapart en Apache.

Dit weekend lees je het integrale onderzoek gratis op Apache.

George W. Bush effende het pad voor Donald Trump

Vorige week was het twintig jaar geleden dat het Amerikaanse leger de oorlog in Irak ontketende met raketaanvallen op Bagdad. The Intercept kijkt terug en stelt vast dat het twee decennia later nog steeds moeilijk is om alle lagen van bedrog die de oorlog omhulden af te pellen.

De bekendste is de valse bewering van het Witte Huis, de CIA en de Amerikaanse pers dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte. “Maar één stuk desinformatie springt eruit: de samenzweringstheorie die een gevaarlijk precedent schiep en de weg vrijmaakte voor de opkomst van Donald Trump: de bewering van het Witte Huis dat Saddam Hoessein achter 9/11 zat.”

Nog eens 365 dagen oorlog?

Professor Internationale Politiek Tom Sauer blijft een zeldzame realistische pacifistische stem in het debat over de oorlog in Oekraïne. In Sampol vraagt hij zich af of we naar een nieuw jaar van oorlog gaan. Volgens hem is er nood aan een minder emotionele en meer nuchtere aanpak van de oorlog, waarbij de ruimere belangen nopen tot het stimuleren van beide partijen om onderhandelingen op te starten. Zo vraagt hij zich af waar op korte termijn de vredesinitiatieven blijven? Waarom de westerse wapenleveringen niet koppelen aan de eis tot onderhandelingen?

Parfums met een geurtje aan

Parfummerken scheppen graag op over de ‘duurzaamheid' van hun bevoorrading en de manier waarop ze omgaan met de producenten van de planten die ze gebruiken. Een belofte die wordt tegengesproken door de ylang-ylang-industrie. De ylang-ylang is een gele bloem uit de Comoren waarop onder meer Chanel N°5 is gebaseerd. De plukkers krijgen een habbekrats voor hun werk om de bloem te pukken. "Achter het parfum zit iemand die geleden heeft om het te plukken en te distilleren, iemand wiens levensonderhoud afhangt van ylang,” schrijft Mediapart.

Steeds meer Amerikanen scheuren zich af

Maar liefst 52% van de Trump-stemmers en 40% van de Biden-stemmers is voorstander van de afscheuring van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. The Conversation plaatst de discussie in perspectief. Zo zijn er veel Amerikanen die op dit moment al ‘scheiden’ van de VS. “Tal van rijke blanke gemeenschappen hebben zich afgescheiden van meer diverse schooldistricten. En verhalen over rijke individuen die belastingen ontwijken zijn net zo gewoon als verhalen over rijke Amerikanen die zich uit de gevangenis kopen.”

Hoe werkt de maffia?

Georganiseerde misdaad is overal. Maar in landen als Servië zijn criminele syndicaten zowel geglobaliseerd als verstrengeld met de staat. Weinig mensen begrijpen deze delicate dans beter dan Stevan Dojčinović, de oprichter van het bekroonde mediakanaal KRIK, dat nauw samenwerkt met het Organized Crime and Corruption Reporting Project. Op 28 maart is Dojčinović te gast in een webinar over volgende vragen: Hoe werkt de symbiotische relatie tussen georganiseerde misdaad en corrupte overheden? Hoe interview je criminele figuren? Hoe ziet de cultuur van georganiseerde misdaadgroepen er echt uit? Wie een vrijwillige donatie doet, kan het gesprek meevolgen.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.