Elke therapie is goed om Oekraïense soldaten mentaal op te lappen

Simon Clément
oekraine7
Soldaten nemen plaats in massagestoelen om te kunnen ontspannen. Velen van hen kampen met posttraumatische stressstoornissen opgelopen aan het oorlogsfront. (© Simon Clément)

Het rehabilitatiecentrum in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne in het noordoosten van het land, draagt de laatste sporen van het verleden. Het voormalige ziekenhuis en de benaming Kharkiv Rehabilitation Centre dateren nog uit de Sovjet-periode onder Jozef Stalin. Een dag voor onze aankomst was zijn standbeeld weggehaald.

Oekraine1
Aan de ingang van het sportterrein. De trainers sturen zelfs na de rehabilitatie via WhatsApp oefeningen voor de soldaten. (© Simon Clément)

De Oekraïense legertop in Charkov besefte na een aantal maanden in het gewapend conflict met Rusland dat de mentale weerbaarheid van de eigen soldaten zou slinken. Uit vrees voor een grootschalig syndroom van shellshock werd al snel een ziekenhuis nabij de stad uitgekozen om als rehabilitatiecentrum te dienen. Deze posttraumatische stressstoornis komt vaak voor bij militairen aan het oorlogsfront.

oekraine2
Het centrum staat ook weer open voor burgers. Leerkracht Irina komt er revalideren wegens rugproblemen. "Ik kan hier trainen met een instructeur. Alle infrastructuur is aanwezig om te genezen.” Het kantoor van Irina ontplofte, wat leidde tot voortdurende stress. (© Simon Clément)

Sinds juni werden er al meer dan duizend soldaten met mentale klachten behandeld. Psychologen en dokters onderwerpen hen een week lang aan een intense analyse. De behandeling is succesvol, althans volgens de Oekraïense overheid. Tot 99% van alle behandelde soldaten wordt fit genoeg bevonden om terug te keren naar het strijdtoneel. Dat gebeurt na twee maanden van rehabilitatie. Daarnaast is het centrum ook open voor burgers. Want ook zij kampen met de traumatische gevolgen van de oorlog. 

oekraine3
Deze ruimte is ontworpen voor zogeheten aromatherapie om de ademhaling weer in balans te krijgen. (© Simon Clément)

Tijdens de rehabilitatie worden de soldaten onderworpen aan heel wat therapieën, de ene al wat meer wetenschappelijk betrouwbaar dan de andere. Zo moet een aromatherapie de ademhaling stimuleren. Bij een speleotherapie worden de natuurlijke omstandigheden van een grottensysteem nagebootst om de ademhaling te vertragen en te ontspannen. Geen van beide therapieën is wetenschappelijk onderbouwd.

oekraine4
Deze nagemaakte zoutmijn is het platform voor zogenaamde speleotherapie, bedoeld om de ademhaling weer onder controle te krijgen. (© Simon Clément)

Dat zal de soldaten een zorg zijn. Zij krijgen professionele begeleiding door psychologen, dokters, trainers, verplegers in hun traject naar herwonnen mentaal welzijn. Ook eigen familieleden zijn welkom om tijdens dat proces een helpende hand te bieden.

oekraine5
Een soldaat wordt onderworpen aan een shocktherapie, bedoeld om de spieren te doen ontspannen. (© Simon Clément)
oekraine6
Verpleegsters zetten hun beste beentje voor in het centrum. (© Simon Clément)
oekraine8
Hoofdverpleegster Alla demonstreert de populaire slaapshocktherapie, om gemakkelijker de slaap te kunnen vatten na een traumatische ervaring. (© Simon Clément)
oekraine9
De receptie waar soldaten én burgers verwelkomd worden in het centrum. (© Simon Clément)
oekraine10
De theaterzaal staat vol met gedoneerd medisch materiaal, dat toepassing vindt in het centrum of aan het front. (© Simon Clément)
LEES OOK
Janine Meijer / 22-03-2024

Onzekere toekomst voor zes miljoen Oekraïense vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen krijgen tot maart 2025 bescherming in Europa. Maar wat daarna?
Twee kinderen wandelen met een voetbal door het nooddorp voor vluchtelingen op Linkeroever.
Wouter Vanhouteghem / 18-07-2023

Gevluchte Russische tekenaar Victoria Lomasko: 'Al mijn vrije tijd gaat naar het verzamelen van verblijfspapieren'

'The Last Soviet Artist' vond onderdak in Brussel en toont nu nieuw werk in het Stripmuseum.
Victoria Lomasko en haar kat Dwerg op de trein naar Brussel.
Jef Boden / 06-06-2023

De glazen bol van George Orwell

Volgens het Russische ministerie van Waarheid is er geen sprake van een oorlog met Oekraïne.
Stanislav Aseyev