Kan kerstmuziek uw gezondheid schaden? Lee Harvey Oswald bij de CIA en een zootje ongeregeld in Duitsland

Karl van den Broeck
Lee Harvey Oswald
De Amerikaanse regering heeft een nieuwe aanwijzing vrijgegeven over de relatie tussen Lee Harvey Oswald en de CIA. (© Brendan Smialowski (AFP))

De waanzinnige oorlogsverhalen van Oekraïense musea

Geroofd, gered, herschreven. De recente geschiedenis van de Oekraïense musea is verweven met die van een heel land, in oorlog sinds 24 februari 2022, schrijft Mediapart. Geconfronteerd met het gebrek aan vooruitziendheid van de autoriteiten en de duidelijke wens van de Russen om culturele symbolen uit te roeien komt het maatschappelijke middenveld in actie.

De volledige vertaling van dit artikel verscheen ook op Apache.

Kan kerstmuziek uw gezondheid schaden?

The Ferret publiceert geregeld factchecks om zin en onzin in het publieke debat van elkaar te scheiden. In deze feestweek mocht het allemaal wat luchtiger zijn. Ze onderzochten of kerstliederen een negatief effect kunnen hebben op onze mentale gezondheid. De uitkomst van het onderzoek is onbeslist. "Het gedwongen luisteren naar constante kerstmuziek kan een negatief effect hebben op uw geestelijke gezondheid, en feestelijke muziek kan bestaande negatieve associaties met Kerstmis oproepen”, schrijven ze. Maar er is meer.

(Nog) een link tussen Lee Harvey Oswald en de CIA

De Amerikaanse regering heeft vorige week een nieuwe aanwijzing vrijgegeven over de relatie tussen Lee Harvey Oswald en de Central Intelligence Agency (CIA). Een van de raakvlakken tussen Oswald en de CIA is zijn tijd als jonge marinier op de Atsugi-basis in Japan in 1957. Atsugi was een lanceerbasis voor U-2-spionagevluchten boven de Sovjet-Unie en was ook een centrum van het CIA-onderzoek naar psychedelische drugs. The Intercept wijdde een uitgebreid artikel en een podcast aan het verhaal.

Het volledige rapport van de 6 januaricommissie

Bijna twee jaar nadat een menigte van Trump-aanhangers een brutale aanval op het Amerikaanse Capitool uitgevoerd had, heeft een commissie van het Amerikaanse parlement die de gebeurtenissen van 6 januari onderzocht haar eindrapport uitgebracht. Daarin wordt de hoofdrol van voormalig president Donald Trump in het aanzetten van de menigte gedocumenteerd, evenals zijn inspanningen om de democratie omver te werpen.  The Conversation zet de belangrijkste conclusies op een rijtje.

Zootje ongeregeld in Duitsland

Uitpers komt nog eens terug op de poging tot (operette)staatsgreep van prins Heinrich XIII Reusesen zijn Reichsbürger in Duitsland. Lukas De Vos schrijft over het “zootje ongeregeld en lunatiek dat dus de Bundestag wou binnenvallen, de regering gijzelen, de staat van beleg afkondigen, en met een zelf in elkaar geflanste regering Duitsland weer groot en soeverein te maken. Ondanks ruim een dozijn huiszoekingen in het land, maar ook in Italië en Oostenrijk, zijn amper 25 samenzweerders opgebracht. Daarvoor waren 3.000 politiemensen ingezet. Was dat zinvol ? Of sloeg Berlijn met een voorhamer op een mug? Ik vrees dat laatste.”

Meer tekenaars, minder toerisme

Stevige oplages, een quasi permanente expo, als tekenfilmfiguur gekend van Canvas tot Cartoon Network… Pieter De Poortere oogst wat hij zelf gezaaid heeft met Boerke. Maar hij deelt zijn succes ook graag, en nog liever zijn twintig jaar ervaring. Stripgids ging op huisbezoek bij de kersverse voorzitter van de vzw achter het Stripmuseum in Brussel: “Bovenal moeten we de tekenaars opnieuw welkom heten. Dit museum is ontstaan vanuit hen, voor hen. Misschien zijn we soms iets te veel afgedreven naar een toeristische instelling.”

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump