Italiaanse journalisten geïntimideerd, vijftig jaar bevrijdingstheologie, en klimaatrebellen gaan verder

17 december 2022 Karl van den Broeck
klimaatprotest schiphol
Op 5 november blokkeerden activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion de luchthaven van Schiphol. (© Marten van Dijl (Greenpeace))

Italiaanse journalisten zijn vogelvrij

Sinds de Italiaanse neofascisten van Fratelli d’Italia deel uitmaken van de regering en met Giorgia Meloni zelfs de premier leveren, is het leven van onderzoeksjournalisten die zich bezighouden met extreemrechts, heel wat moeilijker geworden. Ze worden geïntimideerd - zowel virtueel als fysiek - en ze raken steeds meer geïsoleerd.

Apache publiceert in Nederlandse vertaling dit ontluisterende artikel van The Intercept. Het artikel is het hele weekend gratis te lezen. 

De bevrijdingstheologie is vijftig jaar

Vijftig jaar zijn verstreken (eigenlijk zelfs een jaar meer) sinds de publicatie van het boek dat het meest geassocieerd wordt met bevrijdingstheologie: Hacia una teologia de liberación van de Peruviaanse priester Gustavo Gutiérrez. "Met zijn nadruk op de bevrijding van onderdrukte mensen, vooral de armen, hielp dit boek veel katholieken hun manier van denken over de relatie tussen geloof en gerechtigheid opnieuw vorm te geven", schrijft The Conversation. "Het is onmogelijk het kloppende hart van deze theologie te begrijpen zonder aandacht te besteden aan de armoede en de erfenis van het kolonialisme in Latijns-Amerika."

Energieprijzen compenseren blijft een goede zaak

Wat als de federale regering geen sociaal tarief, btw-verlaging, cheques of basispakket zou hebben ingevoerd? Dan zou gemiddeld genomen de toename van het inkomen als gevolg van indexering hoger zijn dan de stijging van de energiefactuur. Toch blijven de maatregelen verdedigbaar, schrijft Sampol.

Zin en onzin van ethische commissie in Europees Parlement

Het Europees Parlement zit in het oog van de storm. Parlementsleden zouden enorme sommen geld aangenomen hebben van Qatar en Marokko om hun stemgedrag over wetgeving en resoluties over die landen aan te passen. Vorige week keurde het parlement een resolutie goed waarin het aankondigde maatregelen te zullen nemen. Mediapart ging praten met het Duitse groene parlementslid Daniel Freund, die vroeger actief was bij Transparency International, over de oprichting van een ethische commissie binnen het parlement.

Kijken naar ‘ons’ (sic) Congo

Nog tot half januari kan je in het FOMU in Antwerpen gaan kijken naar de tentoonstelling Recaptioning Congo. Ze kijkt met een kritische blik naar fotografie tijdens de koloniale periode van Belgisch-Congo. "Gruwelbeelden uit koloniale tijd tonen blijft een moeilijke evenwichtsoefening", zegt kunsthistoricus en curator van de expo Sandrine Colard in rekto:verso.

Klimaatrebellen accelereren

Klimaatrebellen overal ter wereld voeren acties om the powers that be met aandrang aan te moedigen om drastische maatregelen te nemen tegen de klimaatopwarming. Ze gooien verf naar schilderijen of kleven zich vast aan wegen of gebouwen. Op 5 november blokkeerden activisten de luchthaven van Schiphol. Voor de zevenhonderd actievoerders is het duidelijk: de luxe-emissies moeten stoppen. Nergens is de CO-verspilling van privé-vluchten zo flagrant als in Europa, dat nochtans een uitgebreid spoorwegnet heeft. Volgens de Europese NGO Transport & Environment zijn privévliegtuigen per passagier vijf tot veertien keer meer koolstofvervuilend dan commerciële vluchten en vijftig keer meer dan hogesnelheidstreinen. The Intercept brengt het verhaal.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 25-03-2023

Politieke vrouwenmoord, van Bush tot Trump, en een geurtje aan Chanel N°5

Van femicide tot de maffia: dit is de Keuze van Apache.
trump en bush
Karl van den Broeck, Jan Walraven / 11-03-2023

Problemen voor Netanyahu, boze Fransen, en groepsdenken over Oekraïne

Van Israël tot Frankrijk, van digi-taal tot uitbuiting: dit is De Keuze van Apache.
Israel protest hooggerechtshof
Karl van den Broeck / 25-02-2023

Heineken in Rusland, einde van kernwapenverdrag, en groene arbeidersbeweging

Dit is de Keuze van Apache, het beste van onze (inter)nationale partners.
heineken