Politieke benoemingscarrousel draait overuren onder regering-Jambon

Tom Cochez
Somers en Jambon
De adjunct-kabinetschef van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en een Open Vld'er zijn kandidaat om administrateur-generaal te worden van het agentschap Digitaal Vlaanderen. (© Laurie Dieffembacq (Belga))

Wie wordt straks administrateur-generaal van het agentschap Digitaal Vlaanderen? Na een uitgebreide selectieprocedure, zo bevestigen verschillende bronnen aan Apache, komen nog drie mensen in aanmerking om het agentschap te leiden dat de digitale transformatie van de Vlaamse overheid vorm moet geven. Een van de drie is Jambons adjunct-kabinetschef Jan Smedts.

Woordvoerder Jan Jambon: 'Er is geen sprake van voorkeursbehandeling als iemand wordt geselecteerd die op het kabinet werkt'

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), kan geen namen bevestigen. Hij benadrukt wel dat de selectie van de nieuwe administrateur-generaal door een onafhankelijk bureau gebeurt. Op basis van een shortlist zal het kernkabinet vervolgens een beslissing nemen.

"Als iemand wordt geselecteerd die op het kabinet werkt, dan heeft dit misschien de perceptie tegen, maar er is geen sprake van een voorkeursbehandeling", zegt Van Raemdonck. "Het enige wat voor ons telt is dat de beste kandidaat de job krijgt."

N-VA of Open Vld?

Momenteel telt Digitaal Vlaanderen 640 medewerkers. Met de lancering van het Vlaams Datanutsbedrijf en de aankondiging van Flanders Technology & Innovation ligt er behoorlijk wat werk op de plank.

Naast Jambons adjunct-kabinetschef Jan Smedts staat ook Dewi Van de Vyver op het lijstje

Toen Barbara Van den Haute een jaar sneller dan voorzien afzwaaide als administrateur-generaal en overstapte naar Microsoft, nam Frank Geets (N-VA) haar takenpakket tijdelijk over. Geets, die ook administrateur-generaal is van het Agentschap Facilitair Management, werd aangesteld als waarnemend administrateur-generaal.

Het kabinet-Jambon zette intussen een selectieprocedure op de rails om een definitieve opvolger te zoeken voor Van den Haute. Een selectiebureau organiseerde gesprekken met een hele waslijst kandidaten. Uiteindelijk werd een longlist van acht personen opgesteld. Die werd finaal teruggebracht tot drie personen.

Naast Jambons adjunct-kabinetschef staat ook Dewi Van De Vyver, voormalig voorzitter van de jongerenafdeling van Open VLD, op het lijstje. Twee maanden terug werd de startup Flow Pilots van Van De Vyver overgenomen door de Hasseltse ACA Group, gevolgd door het vertrek van Van de Vyver.

Verschillende ingewijden omschrijven beide kandidaten met een politieke kleur als "ongeschikt voor de job". Een degelijk assessment, zo wordt betoogd, zou hun tekorten ook duidelijk zichtbaar maken. Een van de ingewijden omschrijft het als volgt: "een assessment voor dergelijke jobs is op de leest geschoeid van de Vlaamse overheid. Heb je daar geen ervaring, dan val je ongenadig door de mand."

De enige geschikte kandidaat van het overblijvende trio is een topambtenaar die vandaag voor VDAB werkt. Maar, in tegenstelling tot Smedts en Van De Vyver, heeft die geen prominente politieke kleur. Net daarom worden diens kansen laag ingeschat.

Politieke benoemingen

Eerder dit jaar werd nog een vergadering georganiseerd waarbij mensen uit de administratie expliciet aangemoedigd werden om zich kandidaat te stellen voor topjobs in de verschillende agentschappen met de mededeling dat “de periode van politieke benoemingen achter ons ligt”.

Korte tijd na die vergadering werd Joy Donné (N-VA) aangesteld als nieuwe gedelegeerd bestuurder van Flanders Investment & Trade. Donné was kabinetschef van Jambon toen die nog minister van Binnenlandse Zaken was in de regering-Michel. Op 1 januari 2019 ging Mark Andries, de kabinetschef van Jambons voorganger Geert Bourgeois (N-VA), nog aan de slag als nieuwe administrateur-generaal van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

De politieke benoemingscarrousel zorgt voor steeds luider tandengeknars in Vlaamse managementkringen

Dat nu opnieuw een (adjunct)-kabinetschef in poleposition ligt voor een hoge functie binnen de Vlaamse administratie, maakt de op de vergadering aangekondigde plannen om te kappen met politieke benoemingen weinig geloofwaardig. De doorgedreven politieke benoemingscarrousel zorgt intussen voor steeds luider tandengeknars in Vlaamse managementkringen.  

Jambons woordvoerder beseft dat benoemingen van mensen met een politieke signatuur de perceptie tegen hebben, maar maakt zich sterk dat de procedure garant staat voor een onafhankelijke zoektocht naar de beste kandidaat.

“Het is logisch dat het vaak mensen uit administraties of kabinetten zijn die solliciteren voor dergelijke functies", zegt Van Raemdonck. "De ervaring leert echter dat kandidaten die werken op kabinetten vaak ook de mensen zijn met een technischer profiel, minder de medewerkers die partijpolitiek gepokt en gemazeld zijn. Uiteindelijk is het ook het kernkabinet dat kiest uit de shortlist, niet de bevoegde minister zelf."

Update 21/11: In het artikel stond verkeerdelijk dat Mark Andries dit jaar startte als administrateur-generaal van VLAIO. Hij startte al in 2019.

Update 23/11: Dewi Van de Vyver geeft aan nooit te hebben gekandideerd voor de functie en sinds 2008 geen lid meer te zijn van Open Vld.

LEES OOK
Tom Cochez / 13-12-2022

Jambon duwt alweer politieke benoeming voor Vlaamse topjob door

Ook de adjunct-kabinetschef van Jan Jambon (N-VA) krijgt een topjob in de Vlaamse administratie.
jan jambon