Geen bever op je boterham, lof voor Annie Ernaux, en Quid Vooruit?

8 oktober 2022 Karl van den Broeck
Annie Ernaux
Annie Ernaux kreeg de Nobelprijs voor Literatuur 2022. (CC BY-SA 3.0 Lucas_Destrem (Wikimedia Commons))

Annie Ernaux: het leven als grondstof voor de kunst

De Franse auteur Annie Ernaux (°1940) heeft donderdag de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. En er is veel te vieren, volgens Mediapart en The Conversation. Maar wat betekent deze prijs voor een schrijver die zegt: "Wat ik wil vernietigen is ook de literatuur.” Sinds haar eerste boek gebruikt ze haar eigen leven als materiaal voor haar boeken. Herlees op De Reactor de recensie van haar bekendste boek De Jaren.

Ook de Nobelprijzen voor chemie, fysica en geneeskunde werden deze week uitgereikt.

Het halve gelijk van de CIA

De Amerikanen kloppen zich op de borst dat de CIA, hun buitenlandse inlichtingendienst, de invasie van Rusland in Oekraïne juist had voorspeld. Sinds de Amerikanen Irak waren binnengetrokken omdat Saddam Hoessein zogezegd massavernietigingswapens zou hebben gehad, geloofden de bondgenoten van de Verenigde Staten niet veel meer van de rapporten van de CIA .

The Intercept tempert wel de trots van de CIA door erop te wijzen dat het tweede luik van de voorspelling hoegenaamd niet uitgekomen is; dat Rusland zijn buurland in enkele dagen tijd zou veroveren. De CIA was zo pessimistisch over de kansen van Oekraïne dat het de bondgenoten aanmaande om zich klaar te maken om Oekraïense strijders clandestien te bevoorraden met wapens voor een guerillaoorlog die jaren zou aanslepen.

Follow the Money volgt zijn lezers

Onze collega’s van het Nederlandse onderzoeksplatform Follow the Money hebben aan hun lezers gevraagd welke onderwerpen ze moeten uitspitten. Het gaat vooral over Europese dossiers. Verwacht je de komende weken dus maar aan diepgravend onderzoek over de beleggingen in de private equity markt, de geldstromen van de Europese loterijen, de handel in emissierechten, het ‘succes’ van het digitale platform FIWARE en de vraag wie verdient aan de energietransitie.

Geen bever op je boterham

In Schotland lanceerde de overheid het idee om de overpopulatie van bevers te bestrijden door het vlees van de furry creatures geschikt te verklaren voor menselijke consumptie. Plannen in die richting van het natuuragentschap NatureScot werden teruggeschroefd na een artikel in The Ferret. De suggestie dat bevers geschikt zou zijn voor menselijke consumptie werd door dierenactivisten “pervers” en “ziekmakend” genoemd. Ze roepen nu op om de jacht op bevers te verbieden en in de plaats daarvan wolven uit te zetten die de bevers als prooi kunnen nemen.

Quid Vooruit?

De verkiezingen van 2024 werpen hun schaduw achteruit. Centraal in de discussies in de Wetstraat staat de keuze van Vooruit om van N-VA zijn geprivilegieerde partner te maken. In Sampol staan twee auteurs hier stil bij. Jan Hertogen houdt een pleidooi voor een “onuitgegeven” linkse coalitie met Vooruit, PVDA, Groen en CD&V. Hoofdredacteur Wim Vermeersch legt dan weer uit waarom de Antwerpse coalitie (N-VA, Vooruit en Open Vld) niet werkt.

Liz moet puin ruimen en Lula zit met een kater

De kersverse Britse premier Liz Truss moet puin ruimen, schrijft Francine Mestrum op Uitpers. Truss' plannen met de Britse economie veroorzaken schokgolven op de financiële markten en haar belastingverlaging voor de hoogste inkomens moest ze al intrekken.

Diezelfde Francine Mestrum staat ook stil bij de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Brazilië. Daar haalde de linkse kandidaat Lula wel de meeste stemmen in de eerste ronde, maar dat het tot een tweede ronde moet komen én dat er in de regio’s veel rechtse kandidaten gekozen zijn, bezorgt hem een kater.

Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 27-05-2023

Verdwenen sms’jes, de oorlogsmisdaden van Kissinger, en de hoge prijs van fossiel

Van de sms'jes van Europese leiders tot de misdaden van Henry Kissinger: dit is de Keuze van Apache.
Henry Kissinger
Karl van den Broeck / 13-05-2023

Wasbeerhonden, subsidieslurpers en strijders voor vrouwenrechten

Van wasbeerhond tot subsidieslurpers: dit is de Keuze van Apache.
wasbeerhond
Karl van den Broeck / 29-04-2023

Te warme oceanen, escalerende wapenwedloop, en een verontrustend abortusproces

Van te warme oceanen tot theater voor iedereen: dit is de Keuze van Apache.
USAF thunderbirds gevechtsvliegtuigen