
Honderd jaar na il Duce zijn de (neo)fascisten terug in Italië
Precies honderd jaar nadat de fascistische leider Benito Mussolini de macht had gegrepen in Italië, is de kans reëel dat het land opnieuw een extreemrechtse leider zal krijgen. Zondag zullen de kiezers naar verwachting Giorgia Meloni tot premier kiezen, de leider van de Fratelli d'Italia, of Gebroeders van Italië - een partij waarvan de afstamming teruggaat tot de achterban van Mussolini's fascisten.
“Veel Italianen en Europeanen maken zich begrijpelijkerwijs zorgen. Haar opmars komt op een moment van nationale kwetsbaarheid voor Italië, dat gebukt gaat onder economische problemen, een stijgende inflatie en een immigratiecrisis. Het roept ook ongemakkelijke vragen op over de Europese identiteit en eenheid. Bovendien is het een symptoom van de politieke malaise in Italië en van de wind die populistische rechtse leiders overal ter wereld in de zeilen hebben,” lezen we op The Conversation.
Médiapart trok dan weer naar Sesto San Giovanni in Lombardije. Ooit was dit een bolwerk van de communisten dat het Stalingrad van Italië werd genoemd, maar nu is extreemrechts er aan een opmars bezig.
Volgende voorzitter van EU regeert met steun van skinheads
In Zweden is het al zover. Daar zal de regering die over drie maanden het roterende voorzitterschap van de EU overneemt, geleid worden door de conservatieve premier Ulf Kristersson. Die krijgt in het parlement steun van het uiterst rechtse Sverigedemokraterna van Jimmie Åkesson, sinds 2005 leider van de uit neonazi’s en skinheads gevormde populistische partij. Lukas De Vos heeft het verhaal op Uitpers.
Facebook schendt rechten van Palestijnen
Meta, het bedrijf achter Facebook, heeft de mensenrechten van de Palestijnen geschonden tijdens de brutale aanval van het Israëlische leger op de Gazastrook in mei. Zowel algoritmes die op basis van artificiële intelligentie bepaalde ‘haatdragende’ uitlatingen moeten censureren als medewerkers van Facebook die de content van het sociale medium moeten screenen, zorgden voor grote fouten. Veel meer berichten in het Arabisch dan het Hebreeuws werden verwijderd. Meta beklemtoont dat de schendingen niet bewust maar onbewust gebeurden, maar het onafhankelijke onderzoeksbureau dat de zaak onderzocht, merkt wel op dat het niet om een geïsoleerd geval gaat. The Intercept publiceerde het onderzoek een dag voor het officieel werd bekendgemaakt.
Overheid gaf landbouwers hoop met vergunningen
De Pano-uitzending over de landbouw toonde aan dat de overheid niet vrijuit gaat in het stikstofdossier. Veel te lang werden vergunningen gegeven aan boerderijen die vanuit milieuperspectief niet hadden mogen worden afgeleverd. In Nederland, waar het stikstofdossier tot enorme maatschappelijke en politieke spanningen leidt, was dat ook het geval. Follow the Money en EenVandaag meldden vorige week dat de provincies bij onze noorderburen sinds een rechterlijke uitspraak in maart 2021 nog minstens 169 vergunningen hebben afgegeven voor de bouw van twee controversiële stalsystemen in koeienstallen. In de praktijk vangen deze ‘tovervloeren’ veel minder stikstof af dan beloofd. Begin deze maand maakte de Raad van State de uitspraak definitief. ‘Het is onbegrijpelijk dat provincies die vergunningen zijn blijven verstrekken.’
Een vriend van Tshisekedi is tuk op smeergeld
Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) brengt een onthullend verhaal over een vertrouweling van de Congolese president Félix Tshisekedi die mijnconcessies aanbiedt aan een bedrijf in ruil voor smeergeld. De man in Kwestie, Vidiye Thsimanga, liep in een val die door anonieme klokkenluiders was gespannen. Een onthullende conversatie in een sterrenrestaurant in Londen werd opgenomen en verspreid. OOCRP spitte de zaak uit en sprak onder meer met de Belgische experte Elisabeth Caesens, die aan het hoofd staat van de ngo Resource Matters. Zij getuigt dat de firma van de dubieuze presidentiële adviseur, COBAMIN, in 2019, vlak na de verkiezing van Tshisekedi, in acht dagen tijd een mijnbouwvergunning kreeg. “Een record”, zegt ze.
Modesector niet gebaat met sterdesigners
De cultus van de sterdesigner? Die is volgens Chet Bugter en Hanka van der Voet niet alleen achterhaald, maar ronduit kwalijk voor mode-opleidingen. In een manifest in rekto:verso breken ze een lans voor een modewereld waarin relationaliteit en symbiose centraal staan, naar het model van schimmels. ‘Mode-educatie mag niet langer draaien rond het succes van een beperkte groep.’
Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.