Gaat Trump ten onder zoals Al Capone? En waar staat Poetins oorlog?

Karl van den Broeck
Donald Trump
Volgt Donald Trump het voorbeeld van Al Capone? (CC BY-SA 2.0 Gage Skidmore (Flickr))

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

Gaat Trump ten onder zoals Al Capone?

De voormalige Amerikaanse president blijft het (wereld)nieuws beheersen. De huiszoeking in zijn buitenverblijf in Florida is du jamais vu in de geschiedenis van de Verenigde Staten. The Intercept ziet gelijkenissen tussen het lot van de beruchte maffialeider Al Capone in de jaren 20: “Al Capones moorddadige gangsterpraktijken in Chicago werden niet gestopt door een onderzoek naar de moorden die hij liet plegen of naar de rivier rum die hij tijdens de Drooglegging verkocht, maar door een geduldig federaal onderzoek naar het niet betalen van inkomstenbelasting op al zijn illegale winsten.” Het is lang niet zeker of Trump zal worden verontrust door de hoorzittingen naar aanleiding van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, maar het onderzoek van de FBI naar het verduisteren van officiële documenten zou hem wel eens fataal kunnen worden.

The Conversation legt uit waarom het zo uitzonderlijk is dat de FBI die huiszoekingen liet uitvoeren en Mother Jones brengt een onthutsend verhaal over de kritiek van veel radicale Republikeinen op het Amerikaanse leger. Zij nemen het de legertop kwalijk dat er geen hulp geboden werd aan Trump toen hij zijn ‘staatsgreep’ wilde uitvoeren in de dagen voor 6 januari. De relaties tussen het leger en de Republikeinen zijn hoe dan ook op een dieptepunt beland.

De oorlog van Poetin: de tussenstand*

Follow The Money maakt de tussenstand op van de oorlog in Oekraïne. “De oorlog van Poetin loopt uit op een militair-economische uitputtingsslag met Oekraïne. De vraag is wie het eerst breekt. Het Westen houdt Oekraïne in leven en maakt Rusland klein door sancties. Doorslaggevende hulp blijft echter achterwege, en het is allerminst zeker hoe lang die hulp nog blijft komen.”

*Dit artikel is slechts tot 14/8, 0u30 gratis beschikbaar.

Verzekeraars investeren in CO2

Vier van Europa's grootste verzekeringsmaatschappijen produceerden in 2021 via hun investeringen meer of evenveel CO2 dan landen als Schotland, Portugal of Zwitserland, zo blijkt uit een analyse van The Ferret. Het Duitse Allianz, het Franse AXA en CNP Assurances en het Italiaanse Generali zorgden ervoor dat vorig jaar het equivalent van ten minste 40,2 miljoen ton CO2 in de atmosfeer terechtkwam.

Extreemrechts staat op winst in Italië

De aanhoudende politieke crisis in Italië zorgde ervoor dat de kiezers vervroegd naar de stembus moeten. Extreemrechts lijkt de overwinning van deze aankomende algemene verkiezingen al op zak te hebben. Wie letterlijk staat te springen voor de aankomende verkiezingen is Giorgia Meloni, de 45-jarige charismatische partijleider van de extreemrechtse Fratelli d’Italia (FDI). Uitpers geeft tekst en uitleg.

Het secessionisme van de superrijken

Frankrijk staat in brand. En terwijl duizenden Fransen worden geëvacueerd, anderen verstoken blijven van drinkwater of zelfs sterven op het werk wegens de hitte, reizen de ultrarijken in privéjets, genieten zij van vrijstellingen om golf te spelen en vergaren zij winsten uit fossiele brandstoffen. Mediapart spreekt van een “secessionisme van de rijken” dat door de Franse regering wordt gedoogd omdat ze de klimaatstatus-quo zou bestendigen. De CO2-uitstoot van de 1% rijkste Fransen ligt acht keer hoger dan van de 50% armsten.

Hoge inflatie, lage werkloosheid: het raadsel

Economen breken zich vandaag het hoofd hoe het mogelijk is dat de inflatie zo snel toeneemt terwijl de werkloosheid in de meeste landen (soms zelfs spectaculair) blijft dalen. Mediapart probeert dit verschijnsel te verklaren in een tweedelige reeks. De eerste aflevering kunt u hier lezen. Tipje van de sluier: het heeft iets met onze traag stijgende lonen te maken. “Een verstrakking van het monetaire beleid dreigt de werkloosheid en de recessie te doen terugkeren en de werknemers dubbel te doen betalen.”

LEES OOK
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump