The Bannon Tapes, Poetins vrienden en Boris' last dance

Karl van den Broeck
bannon gage skidmore
Steve Bannon zette een smeercampagne op om Joe Biden te raken.

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

The Bannon Tapes

Steve Bannon, de voormalige spindokter van Donald Trump, heeft krasse taal gesproken tijdens een vergadering met aanhangers van Guo Wengui. Deze verbannen Chinese mogol richtte extreemrechtse websites op om Trump te steunen tijdens diens verkiezingscampagne. Een opname van die bijeenkomst is in handen van Mother Jones gekomen. Na een eerste publicatie twee weken geleden, volgde deze week een tweede.

Bannon vertelt hoe hij met de hulp van Wengui expliciete beelden van Hunter Biden verspreidde op het internet. Hunter is de zoon van de Democratische presidentskandidaat (en nu president) Joe Biden. Door deze lastercampagne wilde Bannon de voorsprong van Biden in de peilingen doen afnemen. Dat was nodig om het tweede luik van het plan in werking te stellen. Dat bestond erin dat Trump het verkiezingsresultaat in twijfel zou trekken, moord en brand zou schreeuwen over fraude, waarna hij de kiesverrichtingen zou kunnen stilleggen en zichzelf kon uitroepen tot winnaar. De onthullingen van Mother Jones kwamen ter sprake tijdens de hoorzittingen in het Amerikaanse parlement die de ware toedracht achter de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 moeten blootleggen.

Offshorebedrijven smeren Poetins oorlogsmachine

De anonieme klokkenluider achter het ophefmakende lek dat bekend staat als de Panama Papers is opnieuw opgedoken om te waarschuwen hoe offshorebedrijven de oorlogsmachine van Rusland mogelijk maken. John Doe, zoals de klokkenluider per se genoemd wil worden, had zich slechts één keer eerder in het openbaar uitgesproken, maar nam onlangs contact met de twee Duitse journalisten die in 2015 het lek van documenten over het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca hadden ontvangen.

Die twee verslaggevers van de Suddeutsche Zeitung, Frederik Obermaier en Bastian Obermayer, werken nu voor Der Spiegel. Zij stemden ermee in om het transcript van hun John Doe interview te delen met het Organized Crime and Corruption Reporting Project en andere mediagroepen die deelnamen aan het bekroonde onderzoek onder de paraplu van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Je kan het interview lezen bij OCCRP.

De laatste beleidsdaad van Boris Johnson

Het moet zowat de laatste opvallende beleidsdaad van de Britse premier Boris Johnson zijn geweest: de deal met Rwanda waarbij asielzoekers van wie de aanvraag geweigerd is, naar het Centraal-Afrikaanse land worden gedeporteerd in ruil voor een stevige som geld. The Conversation legt deze omstreden praktijk onder de loep en stelt vast dat de deal blijkbaar steeds meer navolging krijgt.

Mikjail Sjisjkin over Rusland, Oekraïne en de literatuur

Mikhail Sjisjkin is een van de meest vooraanstaande Russische schrijvers van vandaag. Hij woont met zijn gezin in Zwitserland en heeft hij ook de Zwitserse nationaliteit. Zijn werk werd onder andere bekroond met de Russische Booker Prize (2000) en met de Big Book Prize (2010). Zijn bestsellers werden vertaald naar meer dan 35 talen. In het Nederlands verschenen onder andere de brievenroman Onvoltooide liefdesbrieven en Venushaar. Aktief publiceert een interview met hem en daarin kan uiteraard de oorlog in Oekraïne niet ontbreken: “Veel mensen verlaten Rusland omdat het land regresseert naar de middeleeuwen. Het vreselijke is echter dat veel Russen ook steun verlenen aan deze oorlog.”

De vredesboodschap van Gie Goris

De Russische oorlog tegen Oekraïne verandert de wereld waar we bij staan. Regeringen beloven de militaire uitgaven radicaal te verhogen, en geen haan die ernaar kraait. Amerikaans schaliegas wordt plots een zegen, in plaats van de klimaatramp die het is. En de oude zwartwitpatronen doen weer volop dienst: wij staan pal voor recht en rede, zij vertegenwoordigen brute macht en het kwade in het algemeen. Gie Goris houdt, pal tegen de wind in, in Oikos een pleidooi voor kritische analyse en een ecologische vredesbeweging.

Frankrijk nationaliseert kerncentrales

Het Franse energiebedrijf EDF kampt met enorme problemen. Steeds meer kerncentrales moeten – al dan niet tijdelijk – worden gesloten wat de elektriciteitsbevoorrading in het gevaar brengt. De Franse regering legde EDF ook verplicht lage energietarieven op, waardoor de schulden opliepen tot meer dan 5,3 miljard euro. Uiteindelijk besloot Frankrijk om het bedrijf te nationaliseren. Mediapart doet het verhaal uit de doeken.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
1 REACTIE
Hendrik Braem30-07-2022 13:56:05
puik stuk journalistiek ! BRAVO !