De bestorming van het Capitool, de toekomst van Rusland en wat met Poetin?

Karl van den Broeck
Poetin
De toekomst van Rusland is de belangrijkste reden waarom Poetin weg moet. (© Pixabay)
Ons netwerk

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

In de Verenigde Staten (maar ook elders in de wereld) wordt met grote aandacht gekeken naar de parlementaire hoorzittingen die de ware toedracht van de bestorming van het Capitool op 6 januari 2022 moeten blootleggen. Mother Jones brengt in herinnering dat “een democratie slechts zo sterk is als haar vermogen om te onderkennen wat haar bedreigt”. 

Een commissie zal de nadruk leggen op wat voor de hand ligt: een president bracht de constitutionele orde in gevaar met een plan om vrije en eerlijke verkiezingen ongedaan te maken en riep op tot een opstandige aanval op de regering van de VS. Dat is “op zichzelf al een waarschuwing dat deze dreiging niet volledig of niet voldoende is aangepakt”.

De hoorzittingen zijn geschiedschrijving in real time. De vorm waarin ze gegoten worden, is erg attractief voor een breed publiek dat vooral de conventies van de audiovisuele media kent. Maar toch zijn ze, volgens The Conversation, meer dan theater. Ze bevatten zoveel nieuwe onthullingen en getuigenissen dat historici een schat aan informatie aangereikt krijgen om grondig onderzoek te kunnen doen. 

‘Fraudeprins’ De Croÿ duikt op/onder in Colombia

De Belgische ‘fraudeprins’ Henri De Croÿ wordt ervan beschuldigd honderden miljoenen zwarte dollars en euro’s van zijn rijke klanten te hebben witgewassen. Hij werd in 2012 veroordeeld, maar dat vonnis werd in beroep verworpen in 2015. Nu heeft hij in drie landen speurders op zijn dak. Hij speelde een hoofdrol in de Dubai Papers in 2018.

Daarna verlegde hij zijn actieterrein naar Colombia. En daar zijn onderzoeksjournalisten van OCCRP hem nu op het spoor gekomen. Lezers van Apache konden de avonturen van De Croÿ al vanaf 2013 volgen. Ook later berichtten we over hem.

Strengere wapenwet, minder schietpartijen

Er komt geen eind aan de massale schietpartijen in de Verenigde Staten. Vooral de bloedbaden in scholen zorgen voor heel wat beroering. Het lijkt erop dat de Democratische president Joe Biden vooruitgang kan boeken in de verstrenging van de wapenwet.

The Conversation onderzocht of een eerder verbod op aanvalswapens (onder president Bill Clinton en George W. Bush, tussen 1994 en 2004) enig effect heeft gehad. Het resultaat is duidelijk. In die periode nam het aantal incidenten inderdaad sterk af. Er is dus een – voor velen evidente – correlatie tussen een strengere wapenwet en een daling van het aantal incidenten met vuurwapens.

Coca-Cola in de papfles

Jonge kinderen met rotte tanden of zonder tanden met alleen nog tandwortels. Het lijken wel scènes uit de boeken van de negentiende-eeuwse auteur Charles Dickens. Toch is het anno 2022 een groeiend fenomeen, vooral bij gezinnen die in armoede leven. Médiacités publiceerde een indringende reportage over het probleem in de regio Lille, in Noord-Frankrijk.

Veel baby’s krijgen cola of ice tea in plaats van aangepaste babyvoeding. Die frisdranken hebben erg schadelijke effecten op de tanden. Bovendien is het voor tandartsen erg moeilijk om het gebit van jonge kinderen te behandelen, waardoor ze er vaak voor kiezen om de tanden te verwijderen. In de reportage wordt gezocht naar oplossingen, zoals een verbod op de verkoop van frisdranken aan jonge kinderen.

Quid Poetin?

Hoe moet het nu verder in Oekraïne? De meningen zijn sterk verdeeld. De Franse president Emmanuel Macron kreeg recent forse kritiek omdat hij ervoor pleitte om de banden met Rusland niet helemaal te verbreken en nu al na te denken over de verhoudingen met de Europese Unie, na de oorlog. Freddy De Pauw draagt op Uitpers argumenten aan voor die positie, ook al is hij zich ervan bewust dat velen hem als een poetinofiel aan de schandpaal zullen nagelen.

“Macron kijkt iets verder, naar het Europees continent na deze oorlog. Permanent op voet van oorlog leven, met aan westerse kant de dominantere rol van de VS? Of toch proberen tot een vorm van beschaafd samenleven te komen, in het belang van gans Europa? Gaat men ervan uit dat Poetin eerst weg moet? Dan is het maar de vraag of zijn plaats niet wordt ingenomen door nog grotere haviken die op de mislukking van de 'speciale operatie' zullen springen.”

De gerenommeerde Amerikaanse historicus Timothy Snyder houdt er een andere mening op na. In Médiapart noemt hij de toekomst van Rusland de belangrijkste reden waarom Poetin weg moet. “Toen hun imperiale periode ten einde liep, waren alle Europese landen, ook Frankrijk, ertoe in staat om hun republiek, hun welvaart, hun rechtsstaat te consolideren. Als Oekraïne de oorlog wint, heeft Rusland een kans om een normaal land te worden in plaats van zichzelf te blijven zien als een keizerrijk.”

LEES OOK
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.
Karl van den Broeck / 19-08-2023

Hoop voor Assange, de winst van de banken, en de morele paniek van Houellebecq

Van Assange tot Houellebecq: dit is de Keuze van Apache.
Julian Assange houdt een papier vast.
Frank Olbrechts, Jan Walraven / 05-08-2023

Sterven in de woestijn, Trumps autoritarisme, en foute kleren

Van Tunesië tot de Verenigde Staten: dit is de Keuze van Apache.
Donald Trump
2 REACTIES
Paul Deby17-06-2022 23:47:18
De keuze "voor of tegen Poetin" is een vals dilemma. Ik heb de beide artikels gelezen, en ik vind geen van beide interessant.
Ik verwacht van een kritisch medium als Apache veel meer informatie die dieper ingaat op de beweegredenen van de machten die deze oorlog aangewakkerd hebben. En juist geen zoveelste oppoken van de waan van de dag. Voor of tegen Poetin, dat is waan van de dag.
Paul Deby05-07-2022 21:05:13
Een leesadvies: “Elementaire principes van oorlogspropaganda” van Anne Morelli, ook door jullie vroeger geciteerd. Meer bepaald hoofdstuk 3: “De vijandelijke leider lijkt op de duivel, of ‘de griezel van dienst’.
“Van dit monster gaat alle kwaad uit. Het doel van de oorlog wordt dan de gevangenneming van het monster. Hem tegen de vlakte krijgen, betekent automatisch de terugkeer van de beschaving” .
Hoe vaak is die soort dwaasheid ons nu al niet opgesolferd om een oorlog te rechtvaardigen?