Dit is een gastbijdrage. Een Apache-lezer levert met dit stuk een bijdrage aan het maatschappelijk debat. De auteur schrijft in eigen naam en is verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Tom Van Grieken mag liegen in Humo

19 mei 2022 Antifascista Siempre
Van Grieken Belga
In een interview liegt de Vlaams Belang-voorzitter over de positie van Frank Creyelman binnen Vlaams Belang. (© Nicolas Maeterlinck (Belga))

Tom Van Grieken werd in Humo (17/5) stevig geïnterviewd door journalisten Jan Antonissen en Raf Liekens. Uiteraard worden daarbij vragen gesteld over de vele partijgenoten die hun sympathie hebben geuit voor Vladimir Poetin – daarover staat trouwens een goed artikel in het jongste nummer van Wilfried.

Een van de vragen/opmerkingen is: “In 2014 trok Frank Creyelman samen met Jan Penris en Christian Verougstraete naar de Krim om het nepreferendum over de Russische annexatie te legitimeren.” Daarop antwoordt de voorzitter van Vlaams Belang: “Die frats hebben wij ten stelligste veroordeeld. U vindt daar berichten genoeg over. Frank Creyelman stond daarna nier meer op onze lijst. Ook de anderen werden niet meer herkozen. Dat is toch duidelijk? Ik heb de bezetting van de Krim of Donbas nooit vergoelijkt.”

Dit antwoord noopt toch tot enige tegenspraak. We zetten even de zaken op een rij. Het “nepreferendum” om de Russische annexatie van de Krim te legitimeren, waar de toenmalige Vlaams Belang-parlementsleden Frank Creyelman, Jan Penris en Christian Verougstraete naartoe trokken als waarnemer, vond plaats op 16 maart 2014. Daarover schreef Het Nieuwsblad: Buitenlandse media lachen met dronken Vlaams Belang-waarnemer in Oekraïne. Die “dronken Vlaams Belang-waarnemer” was, jawel, Frank Creyelman.

De Belgische parlementsverkiezingen vonden datzelfde jaar plaats op 25 mei, meer dan twee maanden na de 'frats' van Creyelman en co. Vlaams Belang diende toen overal in Vlaanderen lijsten in, maar ook in de Waalse provincie Henegouwen. Niet voor het eerst trouwens. In 2003 presenteerde Vlaams Blok zich ook al met een eigen lijst in Henegouwen. Die lijst kreeg toen slechts 0,8% van de stemmen.

In 2014 pakte de partij het anders aan. De partijnaam annex slogan was Faire Place Nette. Met een beetje goede wil te vertalen als ‘Grote kuis’, de Vlaams Belang-slogan bij de Europese verkiezingen in 1994.

Belangrijker nog dan die lijstnaam/slogan was de grafische uitwerking van Faire Place Nette. Het werd afgekort tot FpN, waarbij de ‘p’ op affiches zo klein gehouden werd dat enkel FN duidelijk zichtbaar was. Een verwijzing naar het Front National (FN) van Jean-Marie Le Pen. Voor wie die verwijzing niet zou herkennen, werd voor de zekerheid een foto van Jean-Marie Le Pen op de affiches geplaatst, samen met de echte lijsttrekker… Frank Creyelman. Jawel, de Mechelenaar die Vlaams Belang en zichzelf ten overstaan van de internationale pers in een weinig fraai daglicht had geplaatst op de Krim.

Affiche Creyelman Le Pen
In 2014 prijkt Frank Creyelman als lijsttrekker naast Jean-Marie Le Pen op affiches voor een Franstalige Vlaams-Belang-lijst in Henegouwen. (Facebook)

Op de tweede plaats op de lijst stond nog iemand uit Mechelen, de dochter van een Waals-Vlaams koppel. “Een echte Belg dus”, zo loofde Frank Creyelman nummer twee Catherine François in Het Laatste Nieuws. Een vreemde aanbeveling voor een Vlaams Belanger. Op plek drie stond nog een ‘Belg’: Jean-François Godart uit Quaregnon. Hij was voorheen actief bij het Belgische Front National dat streed voor Belgische eenheid.

De lijst werd verder gevuld door kandidaten uit de vele extreemrechtse groupuscules die Wallonië rijk was, en aangevuld met Vlaams Belangers dicht bij Filip Dewinter zoals Nancy Six (gemeenteraadslid in Ieper, intussen weg bij Vlaams Belang), Lutgarde Verboven (echtgenote van Filip Dewinter) en Veroniek Dewinter (dochter van). 

De FpN-lijst kreeg 2,8 % van de stemmen. Frank Creyelman haalde 2.426 voorkeurstemmen binnen. Veroniek Dewinter, dochter van, krijgt op die lijst slechts 269 voorkeurstemmen.

Van Grieken omschreef Creyelman eerder ook als "maar een van de honderden lokale mandatarissen", maar dat wringt toch. Creyelman was lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen in 2018. In de gemeenteraad van Mechelen is Frank Creyelman nog steeds fractieleider voor Vlaams Belang.

Jan Penris, die in 2014 met Frank Creyelman meeging als ‘verkiezingswaarnemer’ op de Krim, nam in 2019 voortijdig ontslag uit de Kamer van Volksvertegenwoordigers vanwege een drankprobleem. Bij de parlementsverkiezingen op 25 mei 2014 staat Penris als eerste opvolger op de Kamerlijst in Antwerpen, met de afspraak dat als Marijke Dillen, tweede op diezelfde lijst na Filip Dewinter, verkozen zou worden, zij haar plaats zou afstaan aan Penris. En zo geschiedde. Jan Penris is nog steeds Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Antwerpen.

Conclusie: De uitspraak van Tom Van Grieken in Humo deze week “Frank Creyelman stond daarna (na de fratsen op de Krim op 16 maart 2014, AS) niet meer op onze lijst” klopt niet, en ook voor mede-‘verkiezingswaarnemer’ op de Krim Jan Penris was er na die fratsen nog een plaats bij Vlaams Belang. Nog wel als een van de slechts drie Kamerleden in 2014-2019.

LEES OOK
Hind Fraihi / 30-05-2023

Torenhoog reclamebudget mobiliseert geen massa voor Vlaams Belang

De partij van Tom Van Grieken staat in een spreidstand tussen online en offline mobilisatie.
protestmeeting vlaams belang
Tom Cochez / 06-02-2023

De zwarte voetafdruk van Dries Van Langenhove

Het vertrek van Dries Van Langenhove uit de Kamer wast Vlaams Belang allesbehalve proper.
Tom Van Grieken komt het vertrek van Dries Van Langenhove uit de Kamer aankondigen
Tom Cochez / 11-01-2023

N-VA en Vlaams Belang spenderen miljoenen aan online advertenties

Belgische partijen spannen de Europese kroon als het op online advertenties aankomt.
van grieken de wever Rousseau advertenties