Het geheim van het Oekraïense leger en de zoektocht naar de mol in het Hooggerechtshof

14 mei 2022 Karl van den Broeck
Abortus VS
Het Amerikaanse Hooggerechtshof is van plan het vonnis Roe vs. Wade te vernietigen, en zo het recht van vrouwen afschaffen om een abortus te laten uitvoeren. (Gayatri Malhotra (Unsplash))
Keuze van Apache

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen. Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar tweewekelijks signaleren we in de Keuze van Apache nog meer interessant leesvoer.

De mol in het Hooggerechtshof

Politico tekende voor de primeur van het decennium in de Verenigde Staten: een voorontwerp van het vonnis van het Amerikaanse Hooggerechtshof waarin Roe vs. Wade wordt vernietigd. Deze uitspraak van het hof uit 1973 bevestigde dat de Amerikaanse grondwet het recht van vrouwen waarborgt om een abortus te laten uitvoeren. De publicatie van documenten die een beeld geven van hoe een vonnis tot stand komt binnen een rechtbank, is vrij uniek. Als het dan nog om documenten van het hoogste rechtscollege van de VS gaat, is het nog opmerkelijker.

The Intercept staat stil bij een onbelicht aspect van de zaak. (Hoe) kunnen speurders achterhalen wie het document gelekt heeft aan Politico? Het onderzoek is al geopend en zal zich concentreren op het document zelf, de digitale metagegevens van de scan en het mogelijke profiel van de dader. Het onderzoek is leerrijk voor onderzoeksjournalisten én voor klokkenluiders.

Zwavel uit de lucht, in het water*

De haven van Antwerpen zit in het oog van de storm. Het PFOS-schandaal zorgt voor beroering. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat de milieunormen in de haven niet worden gerespecteerd. Vooral in Zeeland maakt men zich grote zorgen. Maar in Nederland is het niet altijd beter. Follow The Money schrijft dat zeeschepen jaarlijks zo’n 19 miljoen ton afvalwater met giftige stoffen in Nederlandse kustwateren lozen. Dat water is afkomstig van het scrubben van de verbrandingsgassen. Het zwavel dat daarbij vrijkomt, wordt in zee gedumpt. De praktijk is in Antwerpen verboden, maar in Nederland nog steeds niet.

*Dit artikel is slechts beperkte tijd gratis te raadplegen.

Rusland beloofde steun aan Puigdemont

Dat Rusland de onafhankelijkheidsstrijd van de Catalanen op de voet volgde, is al langer bekend. Maar dat een Russische ‘gezant’ in 2017 maar liefst 500 miljard dollar (!) én een leger van 10.000 soldaten aanbood aan de separatistische leider Carles Puigdemont plaatst het hele verhaal in een ander perspectief. Organised Crime and Corruption Reporting Project spitte het hele verhaal uit aan de hand van duizenden berichtjes op de smartphones van een aantal betrokkenen. Rusland hoopte dat de onafhankelijkheid van Catalonië de stabiliteit in de EU zou aantasten. Puigdemont sloeg het aanbod af, omdat hij al na het eerste gesprek de hand van de maffia zag in het verhaal. “Maffia of regering? Is er een verschil in Rusland?”, verzuchtte hij. Uiteindelijk zou er wel één bitcoin van 10.000 euro betaald zijn.

Waarom is het leger van Oekraïne zo sterk?

Waar haalt het Oekraïense leger zijn kracht vandaan om nu al bijna drie maanden het hoofd te bieden tegen de Russische overmacht? Rusland heeft een leger dat vele malen groter is dan dat van buurland Oekraïne en toch slaagt het er niet in om echt grote terreinwinst te boeken. Het ziet er zelfs naar uit dat op sommige plaatsen in het land het tij aan het keren is. Liam Collins, directeur van het Modern War Institute van de prestigieuze militaire academie van West Point geeft in The Conversation meer tekst en uitleg.

Jean-Luc Mélenchon smeedt nieuw front populaire

Het was ondenkbaar vóór de presidentsverkiezingen, de linkse partijen die samen naar de Franse kiezer trekken. Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise slaagde er de voorbije weken echter in de communistische PCF, de groenen van EELV en zelfs de PS rond zich te verzamelen in een nieuw ‘volksfront’. Freddy De Pauw schetst het verloop in Uitpers.

De burger kan op veel manieren participeren

De Vivaldi-regering is gestart met een bevraging om de bevolking te betrekken bij de “institutionele en democratische vernieuwing van België”. Het is het zoveelste experiment met een vorm van burgerbetrokkenheid. De Gids op maatschappelijk gebied onderzoekt of de klassieke adviesraden en initiatieven op het vlak van burgerparticipatie niet complementair kunnen worden ingezet om bij te dragen aan gedragen democratie en goed beleid. “De adviesraad staat dan in voor duurzame betrokkenheid, de burgerparticipatie kan inspiratie en input leveren per dossier of case. De één zorgt voor verdieping in het debat, de ander voor verbreding en betrokkenheid van velen.”

Tandengeknars over Kunstendecreet

De subsidieronde van het Kunstendecreet blijft voor discussie zorgen. In HART staat Eric Bracke stil bij de negatieve adviezen die grote huizen als Het Toneelhuis en Z33 in Hasselt gekregen hebben. Het is ondenkbaar dat instellingen die zo’n sleutelrol spelen zouden worden geschrapt. “Misschien moet het beleid overwegen om met de instellingen die over een publieksinfrastructuur en personeel beschikken, en dus standvastigheid nodig hebben op een langere termijn, een beheersovereenkomst af te sluiten zoals die bestaat met de VRT.”

Het testament van Céline

Afsluiten doen we met literatuur. In Frankrijk is er veel opschudding over de publicatie van een pas ontdekte roman van de omstreden (want anti-semitische) auteur Louis-Ferdinand Céline. Het verschijnen van Guerre deed heel wat stof opwaaien. Mediapart vertelt het wonderlijke verhaal van dit geheime manuscript.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 27-05-2023

Verdwenen sms’jes, de oorlogsmisdaden van Kissinger, en de hoge prijs van fossiel

Van de sms'jes van Europese leiders tot de misdaden van Henry Kissinger: dit is de Keuze van Apache.
Henry Kissinger
Karl van den Broeck / 13-05-2023

Wasbeerhonden, subsidieslurpers en strijders voor vrouwenrechten

Van wasbeerhond tot subsidieslurpers: dit is de Keuze van Apache.
wasbeerhond
Karl van den Broeck / 29-04-2023

Te warme oceanen, escalerende wapenwedloop, en een verontrustend abortusproces

Van te warme oceanen tot theater voor iedereen: dit is de Keuze van Apache.
USAF thunderbirds gevechtsvliegtuigen
3 REACTIES
Paul Deby16-05-2022 10:35:29
De keuze van Karl van den Broeck : "Waarom is het Oekraïense leger zo sterk?" : dat geheim wordt ons onthuld door Liam Collins.

Die is niet alleen "directeur van het Modern War Institute van de prestigieuze militaire academie van West Point".

Maar ook : "Over the next six years, Ukraine reformed its military with the help of Western advisers, trainers and equipment. From 2016 to 2018, I served as the executive officer to the U.S. senior defense adviser to Ukraine and was able to witness some of these reforms.
In that position I met with dozens of members of Ukraine’s security establishment, including then-President Poroshenko and then-Defense Minister Stepan Poltorak."

Liam Collins is dus een US militair adviseur die het Oekraïense leger sinds 2016 heeft bijgestaan met training en uitrusting om het klaar te maken voor samenwerking met de NAVO.

Wat is dan die "geheime kracht van het Oekraïense leger"?
Kijk, dat je partijdige bronnen aanbrengt in je keuze, daar kan ik niets tegen hebben. Maar wel als je hun partijdigheid verhult.


Karl van den Broeck16-05-2022 13:57:32
In het bericht stond duidelijk dat de man in kwestie voor de Amerikaanse militaire academie van West Point werkt.
Paul Deby16-05-2022 17:13:25
Uw titel en uw aanhef "Het geheim" of "de kracht" van het Oekraïense leger, suggereert volgens mij iets anders. Iets over de kracht van een verzet, verbonden met het Oekraïense volk. Dat is er ongetwijfeld. Maar ik vind dat u een amalgaam maakt.

Terwijl deze bron simpelweg een militaire adviseur is in opdracht van een leger en een militaire alliantie (NAVO) die sedert jaren het conflict, en dus deze oorlog, actief aanstuurt.