DOSSIER - 4 ARTIKELS

De Russische connectie

België Rusland oligarchen
(© Apache)

Het recente Belgische verleden bulkt van de voorbeelden waarbij oligarchen, in ruil voor bakken geld en investeringen, zaken geregeld kregen waar gewone stervelingen niet eens van kunnen dromen. Soms zichtbaar, maar vaker in de luwte: van gekochte naturalisaties over het dwarsbomen van gerechtelijke onderzoeken, het organiseren van black pr-operaties, en op maat geschreven wetgeving, tot louche investeringen.

Met het onderzoeksdossier De Russische connectie maakt Apache concreet hoe er jarenlang geen kruid gewassen leek tegen de vele Russische roebels. Pas nu Poetin zich in Oekraïne als de baarlijke duivel toont, rijpt voorzichtig het besef hoe problematisch de Russische connectie is. Rijkelijk laat.

Dit onderzoek kwam tot stand met steun van het Fonds Pascal Decroos.