Kruitvat Oekraïne, studenten vs. fossiele brandstoffen, en de ‘casseurs’ van Nantes

29 januari 2022 Karl van den Broeck
oekraïne
Oekraïense troepen worden getraind in het gebruik van Britse antitankwapens nabij hoofdstad Kiev. (© Zumapress (Belga))
Het netwerk van Apache

Apache werkt samen met een netwerk van binnen- en buitenlandse nieuwsmedia die eveneens dieper graven. We nemen hun beste stukken over, of werken samen aan onderzoeken. Zo krijg jij nog meer steengoede onderzoeken en kritische analyses te lezen.

Sommige artikels verschijnen integraal (in vertaling) op onze site, maar in de Keuze van Apache signaleren we tweewekelijks nog meer interessant leesvoer. Ontvang jij de Keuze van Apache graag in je mailbox? Schrijf je dan hieronder in op de nieuwsbrief!

Pokeren om Oekraïne

Terwijl de besprekingen tussen Washington en Moskou met een slakkengang vooruitgaan, rekent Oekraïne op zijn bondgenoten als Rusland overgaat tot een staatsgreep en een invasie, al wordt volgens Mediapart dit scenario in Kiev "onwaarschijnlijk" geacht. Mediapart onderzoekt ook of de vergelijking met de Cubacrisis van 1962 steekhoudt of niet.

Sponsoring voor bewapening

De Amerikanen mogen dan al geen tienduizenden soldaten naar Oekraïne sturen, ze maken wel 500 miljoen dollar vrij zodat het land zich zelf kan bewapenen. Dat schrijft The Intercept. Daarmee staat Oekraïne, na Israël en Egypte, op de derde plaats van landen die door de Verenigde Staten gesteund worden in het kader van het Foreign Military Financing-programma.

Aanval van hysterie

The Conversation stelt vast dat westerse nieuwszenders waarschuwen voor een "nakende oorlog", terwijl de door het Kremlin gecontroleerde Russische media een andere kijk op de zaak hebben. Die beschuldigen de VS van "hysterie". Vladimir Poetin zou helemaal niet op het punt staat Oekraïne binnen te vallen.

Eerdere invasies

In een andere bijdrage staat The Conversation stil bij de vraag hoe een mogelijke Russische invasie in Oekraïne er zou uitzien als de diplomatie er niet in slaagt de groeiende spanningen te verminderen. Daarvoor wordt gekeken naar de inval in Georgië in 2008 en de annexatie van de Krim in 2014.

Studenten vs. olie

De universiteit van Harvard is gezwicht voor niet aflatend protest van haar studenten. Die groepeerden zich in de actiegroep Fossil Fuel Divest Harvard en eisten dat de universiteit niet langer zou investeren in bedrijven die olie of gas produceren. Harvard zit op een spaarpot van 53 miljard dollar en de beslissing om tegemoet te komen aan de eis van de studenten is dus… huge. De gas- en petroleumsector zit ondertussen niet stil. Mother Jones beschrijft hoe lobbygroepen in Texas erin geslaagd zijn om wetten te laten goedkeuren die “discriminatie” (sic) van olie- en gasbedrijven (lees: het desinvesteren in die firma’s) verbiedt.

studenten tegen olie
(© Unsplash)

De ‘casseurs’ van Nantes

Frankrijk kent een traditie van radicaal verzet tegen sociale afbraak. Dat wordt niet alleen door de vakbonden georganiseerd, maar ook door autonome, anarchistische groeperingen die door de media en de ordediensten vaak als ‘extreemlinkse casseurs’ worden omschreven. Het klopt dat deze actievoerders het niet schuwen. Mediacités slaagde erin om het vertrouwen van een aantal leden van Nantes Révoltée te winnen en zo van binnenuit een beeld te schetsen van de organisatie en haar drijfveren.

Het witte goud

Lithium wordt het witte goud genoemd. Hét mineraal van de 21ste eeuw. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de wereldwijde vraag naar lithium, voornamelijk voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen, tegen 2040 naar verwachting met 42% toenemen. De jacht op het witte goud is volop aan de gang en dat luidt een nieuwe fase in van extractivisme, schrijft Uitpers.

LEES OOK
1 REACTIE
Theo Aerts29-01-2022 09:44:04
Het Kruidvat Oekraïne: Het is de taak van de Media het publiek te informeren en niet van influencer te spelen. Op dat vlak wens ik Apache te feliciteren voor zijn correcte en objectieve info en zich te houden aan de feiten.
Met betrekking tot Oekraïne een beetje geschiedenis.
Waarom die NAVO uitbreiding? Volgens de US hadden zij en de NAVO een afspraak :"van Niet uitbreiding met de SOVJET UNIE " en niet met zijn republieken waaronder Rusland (toen onder Yeltsin). Onder Yeltsin en de toenmalige président van Oekraïne werd later de Sovjet Unie opgeheven. Het Westen vooral de neo-conservatieven (Wolfowitz, Cheney, Rumsfeld en hier te landen Verhofstadt) zagen dit als een overwinning terwijl de ontbinding het initiatief was van Rusland en Oekraïne ea .Met als gevolg onze afspraak met de Sovjet Unie is niet meer geldig zei het WESTEN. (Het is dus niet de ontbinding van het Warschaupact)
Vervolgens negeerde het Westen & NAVO het internationale Volkerenrecht in Servië KOSOVO door via een referendum aan KOSOVO zonder instemming van Servië haar onafhankelijkheid te geven. U kunt zich afvragen en waarom wordt dan niet eenzelfde procédé toegepast voor de Basken de Catalanen en zelfs Vlaanderen ? Rusland deed hetzelfde in de KRIM en TURKIJE op Cyprus maar RUSLAND werd in de Media afgeschilderd als de ongelikte Beer.
Is Rusland een Democratie ? neen ! het is nooit een democratie geweest en dan ? Doet het Westen alleen maar zaken met Democratieën ? Heeft het Westen een Kans gekregen om de Sovjet Unie naar een Democratie te helpen ? Ja . De Sovjet Unie bij monde van GORBI vroeg aan het Westen een Financieel en Industrieel Marshallplan zoals in 1947 in het Westen ( toen uit vrees voor het uitdijende Communisme).
De US en de EU weigerden met uitzondering van Duitsland. De US heeft er alle belang bij dat er een bedreiging blijft bestaan aan de grenzen van de EU en de rekent op de steun van de Media.
Voor uw informatie zie studie van Pierre CONESA (Wikipedia) titel : "La Fabrication de l'ennemi ou comment tuer avec sa conscience pour soi" ! en op YouTube is er info te vinden over de spanning in Oekraïne van de Duitse Generaal KUJAT voormalige Voorzitter van het Mil NAVO Comité alsook van de Duitse Jan Baljauw voormalige correspondente van de ARD zender in Moskou Prof Dr GABRIELE Krone-Schmalz.
En voor de USA zegt de voormalige Mil NAVO bevelhebber Generaal Wesley CLARK zijn ongezouten mening over de buitenlandse politiek van zijn Land onder de titel
"Wesley Clark America's Foreign Policy " coup" !