Voedselagentschap haalt koekendoos van N-VA uit de handel

24 november 2021 Tom Cochez
Keizer Bart De Wever en zijn troepen op een koekendoos
Keizer Bart De Wever en zijn troepen op een koekendoos. (Beeld: N-VA)

“We hebben een proces-verbaal opgesteld na een klacht die terecht bleek”, zegt Hélène Bonte, woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Er ontbrak noodzakelijke informatie over de houdbaarheid van de koeken en over de aanwezigheid van allergenen die tot ernstige allergische reacties kunnen leiden.”

Uniek verzamelobject

De N-VA bestaat twintig jaar en dat wordt gevierd. Van podcastreeksen over recepties tot de verkoop van prullaria. De partij zet zichzelf in het zonnetje en daar mag ook een stuiver aan verdiend worden. Via de webshop kunnen liefhebbers zich onder meer vlaggenwimpeltjes, pinnen met twintig jaar N-VA of het Vlaamse Welpjes Gezelschapsspel aanschaffen.

N-VA Koekendoos
Voorbestemd als collector's item, maar helaas. (N-VA)

Tot voor kort konden geïnteresseerden er ook een 'Nil Volentibus Arduum Koekendoos' aanschaffen, gevuld met individueel verpakte koekjes. De koekendoos zou een collector's item moeten worden. Op het deksel zien we voorzitter Bart De Wever als een soort Romeinse veldheer gezeten op een paard, het zwaard in de hand, een legioen strijders met Vlaamse leeuwenvlag aanvoeren. Kostprijs: 6 euro.  

De begeleidende tekst op de webshop specificeert een en ander verder:

Nil Volentibus Arduum, voor zij die willen is niets onmogelijk. Steken keizer Bart De Wever en zijn Nieuw-Vlaams Legioen de confederale Rubicon over in 2024? De onstuitbare mars van de N-VA door de instellingen is nu vereeuwigd op deze koekendoos, een exclusief en uniek verzamelobject speciaal ontworpen voor de twintigste verjaardag van de N-VA. De doos is gevuld met individueel verpakte koekjes.

Sjofele indruk

De Nil Volentibus Arduum Koekendoos botste al snel op gelach. Niet in het minst omdat, bij nader toezien, de knol waarop ‘keizer De Wever’ ten strijde trekt niet bepaald fris uit de ogen blikt en rustig op wat grassprieten kauwt. Ook het uitgedunde legioen dat De Wever aanvoert, maakt een wat sjofele indruk.

Dat beeld wordt er niet beter op nu blijkt dat de koekendoos in opdracht van het FAVV uit de handel is gehaald. “Zoals bij elke vaststelling van een overtreding is ook hier een proces-verbaal opgemaakt”, zegt Hélène Bonte. “De partij moet zich in regel stellen. Onze controleur is ter plaatse geweest en heeft uitgelegd wat er moet gebeuren.”

Of de partij de regels nu wel zal volgen en Bart De Wever zijn mars door de instellingen, alvast op het deksel van een koekendoos zal voortzetten, blijft afwachten. De N-VA-voorzitter wil geen vragen van Apache beantwoorden.

LEES OOK
4 REACTIES
Carlos Collage27-11-2021 18:18:59
En dan nog eens een taalfout op de koop toe: "voor zij die willen is niets onmogelijk" moet zijn "voor hen die willen is niets onmogelijk".
Nog een reden om de koekendoos uit de handel te nemen
Grietje Dewaele28-11-2021 09:10:13
Wat jammer voor de verzamelaars van koekendozen. Zou nochtans mooi staan in de vitrinekast naast die van Boudewijn en Fabiola en die van andere royals.
Grietje Dewaele28-11-2021 09:46:52
“Panem et circenses” (brood en spelen), “divide et imperfect” (verdeel en heers) en slavernij als belangrijk onderdeel van de toenmalige economie. Heerlijke tijd die romeinse tijd. Vertaald in hedendaagse woorden: koekskes, Jupiler en voetbal en fietskoeriers. We zijn er bijna…
Guido Van Rompaey28-11-2021 11:09:12
Komt er nog eens bij dat de leeuwenvlag geen rode klauwen heeft en dus eerder neigt naar een VB-vlag.