Jong en oud opnieuw op straat voor klimaat

Steven Vanden Bussche
Scholierenprotest begin 2019 in Brussel
Op 17 januari 2019 kwamen in Brussel 35.000 betogers, vooral scholieren, op straat om klimaatactie te eisen. (© Nicolas Maeterlinck (Belga))

Onder de noemer #BackToTheClimate gaat zondagnamiddag een optocht door in Brussel. De actievoerders willen dat de klimaatverandering terug bovenaan de agenda komt en voeren de druk op om beloftes van de klimaatconferentie in Parijs om te zetten in ambitieuze beleidsplannen. Want er zijn meer inspanningen nodig om de klimaatopwarming tot anderhalve procent te beperken. De klimaatconferentie van Glasgow die plaatsvindt van 31 oktober tot 12 november wordt daarbij cruciaal. De wetenschappelijke basis van het Intergovernmental Panel on Climate Change luidde begin augustus alarm: de opwarming gaat sneller dan verwacht en de gevolgen zijn intenser en wereldwijd voelbaar.

Jongeren nemen voortouw

Achter de betoging van vandaag zitten de klimaatjongeren van Youth for Climate. Geïnspireerd door de vrijdagse acties van klimaatactivist Greta Thunberg trokken ze in het najaar 2018 en het voorjaar 2019 twintig donderdagen lang de Brusselse straten op. De jongeren trekken niet alleen de straat voor een daadkrachtig klimaatbeleid, ze eisen een systeemverandering waarin sociale rechtvaardigheid voorop staat. Daarom komen ook armoedenetwerken op straat.

De jongeren trekken niet alleen de straat op voor een daadkrachtig klimaatbeleid, ze eisen een systeemverandering waarin sociale rechtvaardigheid voorop staat

De jongeren krijgen steun van de Klimaatcoalitie, een samenwerkingsverband van meer dan tachtig verenigingen uit het middenveld. “De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen”, zegt vicevoorzitter van de coalitie Zanna Vanrenterghem. “We hebben nood aan een Belgische New Green Deal en stellen meer dan honderd concrete oplossingen voor om die te bewerkstelligen.”

Net als bij de aanpak van Covid-19 moet rechtvaardigheid en solidariteit, zowel nationaal als internationaal, de hoeksteen vormen van alle plannen om een einde te maken aan de klimaatcrisis, zegt de Klimaatcoalitie. In haar memorandum geeft ze allerlei concrete suggesties om van een probleem een kans te maken. De Klimaatcoalitie voelt zich ook gesteund door de uitspraak van een Brusselse rechter in de Klimaatzaak, die meer dan 58.000 mede-eisers tegen vier Belgische overheden aanspanden.

Wie betaalt de rekening?

Koen Platevoet (Grootouders voor het Klimaat): 'Wij willen een leefbare wereld voor de generaties na ons'

Ook de Grootouders voor het Klimaat zijn terug van de partij. De groep van een tiental bezorgde grootouders die zich begin 2019 aansloot bij de protesterende jeugd, is ondertussen uitgegroeid tot een brede beweging met lokale kernen in grote steden en op verschillende plekken te lande. De Grootouders voor het Klimaat zochten ook aansluiting bij seniorenafdelingen van een reeks middenveldorganisaties. Samen stuurden ze afgelopen week een dringende oproep naar de regering. Ze wijzen op de urgentie van een daadkrachtig beleid, nu we bijna halverwege het klimaatakkoord van Parijs en de mijlpaal van 2030 zijn aanbeland.

“We gaan er niet geraken met halve beloftes en de kleine stapjes die in Vlaanderen gezet worden, we moeten veel radicalere maatregelen nemen. De vraag is of politici er oor naar hebben”, zegt woordvoerder Koen Platevoet (Grootouders voor het Klimaat). “Wij willen een leefbare wereld voor de generaties na ons. Als we met mensen spreken die zich bij ons aansluiten, horen we telkens diezelfde motivatie. Meer en meer grootouders ontdekken dat er een klimaatcrisis is en beseffen dat ze hun kinderen en vooral kleinkinderen de rekening aan het doorsturen zijn, wat we niet mogen doen. De volgende stap is in klimaatmarsen meestappen en de schouders onder concrete acties zetten.”

Bomen voor het klimaat

De organisatie BOS+ belooft opnieuw een vierkante meter bos voor elke deelnemer aan de klimaatmars. De 75.000 deelnemers aan de klimaatmars van 2 december 2018 leidden tot 3,75 hectare bos in Kortrijk en Willebroek, de rest werd aangeplant in Ecuador en Uganda.

LEES OOK
Jelle De Mey, Vincent Smets / 20-11-2023

Natuurherstelwet is gemiste kans voor cruciale Vlaamse venen

Nieuw onderzoek toont dat er veel meer veen in de Vlaamse bodems zit dan gedacht.
Een voertuig op rupsbanden maait in het veen van het Limburgse natuurgebied de Vallei van de Zwarte Beek.
Linde De Vroey / 11-08-2023

Herwilderen in de Schotse Hooglanden

In het licht van de ecologische crisis staat herwildering hoog op de Schotse agenda.
Miek Zwamborn en Rutger Emmelkamp met schrijver in resident Willemijn in Tireragan.
Amy Westervelt / 24-06-2023

Hoe ExxonMobil een land veroverde zonder één schot te lossen

In Guyana wordt het steeds onduidelijker waar ExxonMobil eindigt en de regering begint.
Port Kaituma, Guyana