
Wat na de Pandora Papers?
In de Pandora Papers zet het International Consortium of Investigative Journalists de schijnwerpers op 14 bedrijven die offshorefirma’s beheren waar de rijken der aarde hun geld uit het zicht van de fiscus kunnen houden. Onze partners bij OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) schetsen het hele plaatje.
The Intercept laat zich ondertussen niet ontmoedigen door die onthullingen, ook al zijn het de zoveelste in de rij. Aan de hand van de inzichten van Gabriel Zucman, professor economie aan de universiteit van Berkeley, schuift de Amerikaanse nieuwssite een aantal oplossingen naar voor. Een ervan is de aanleg van een wereldwijd vermogensregister. Dat kan door bestaande databanken die de bezittingen van burgers en firma’s in kaart brengen, te bundelen. Een zo’n databank bevindt zich in België: Euroclear. En daar weten ze bij Follow the Money alles over (je kan het artikel enkel vandaag 9/10 gratis lezen).
Bossen in gevaar
Dat bossen verhuizen wanneer de omgeving onleefbaar wordt, hebben slimme mensen zoals Suzanne Simard aangetoond. Mother Jones trok naar de Amerikaanse staat Oregon om daar een kijkje te gaan nemen naar een project waarbij wetenschappers bossen helpen te migreren voor het voor hen te laat is. Het feit dat er door de klimaatopwarming in Californië alleen al in 2016 62 miljoen bomen zijn gestorven, toont aan hoe hoog de nood is.
De haat-liefdeverhouding met Facebook
Heb jij Facebook gemist toen het platform op 4 oktober een hele dag plat lag? Of was je blij dat je er eindelijk van verlost was? Elizabeth Stoycheff schetst voor The Conversation de complexe relatie die we hebben met Facebook. Eentje met high maintenance, zo blijkt. Een blik op hoe het zo ver is kunnen komen.
Italiaanse verkiezingen
Net als in Duitsland hebben ook in Italië de centrumpartijen de (lokale) verkiezingen gewonnen. Het zijn vooral centrumlinkse coalities (soms met de vijfsterrenbeweging) die goed scoren in de grote steden. De Lega Nord trok al gehavend naar de stembus en likt nu de wonden. Uitpers geeft een overzicht.
Nobelprijzen
Het seizoen van de Nobelprijzen is weer gestart. Gelukkig kunnen we bij EOS alles lezen over de winnaars in de categorieën natuurkunde en chemie.
RIP Bernard Tapie
Bernard Tapie, de Franse wonderboy, is overleden. Van bescheiden komaf klom hij zeer hoog op de maatschappelijke ladder. Als ‘bedrijvendokter’ die noodlijdende firma’s opkocht, gezond maakte en doorverkocht. Als manager van sportclubs zoals Olympique Marseille en (kortstondig) als minister onder president François Mitterand. Een rode draad: bij alles wat hij deed, reed hij de kantjes eraf. Laurent Mauduit van Mediapart schetst zijn portret, eentje dat veel zegt over het Frankrijk van gisteren en vandaag.