Trumps dubbele boekhouding en kernraketten met natte voeten

Karl van den Broeck
Donald Trump
(The White House (Wikimedia))

Ondertussen in Afghanistan

De taliban hebben de touwtjes in handen in heel Afghanistan. The Intercept vernam dat nu ook Ahmad Massoud, de zoon van de overleden leider van de Noordelijke Aliantie (Ahmad Shah Massoud) naar Tadzjikistan gevlucht is. Voor het eerst krijg hij geen steun meer van de Amerikaanse regering en de CIA. President Joe Biden lijkt daarmee Afghanistan helemaal af te schrijven en zich neer te leggen bij de overwinning van de taliban. The Conversation meldt dat de taliban en IS zich bewapenen met de wapens die door de Amerikanen zijn achtergelaten tijdens hun snelle aftocht uit Afghanistan.

Trump in nauwe schoentjes

Hoe zou het nog zijn met Donald Trump? Volgens Mother Jones moet de meest omstreden Amerikaanse president ooit zich stilaan zorgen beginnen te maken. Amerikaanse speurders hebben net een stapel documenten van zijn zakenimperium gevonden die informatie bevat die hem in nauwe schoentjes kunnen brengen. De voormalige advocaat van de ex-president, Michael Cohen, helpt de speurders om de documenten te ontcijferen. Er zou alvast uit blijken dat de vastgoedmagnaat een dubbele boekhouding bijhield. De Amerikaanse fiscus is al aan het watertanden.

Kernwapens met natte voeten

In Tihange is de kerncentrale tijdens de grote overstromingen van juli aan veel onheil ontsnapt. Het waterpeil van de Maas steeg, maar de nucleaire site was niet in gevaar. In Schotland zijn de sites van Coulport en Rosyth wél in gevaar door de klimaatopwarming. In Coulport en Rosyth zijn respectievelijk een basis voor kernraketten en een stort voor kernonderzeeërs gevestigd. Een rapport van het leger spreekt van “clear and present danger”, schrijft The Ferret.

Verkiezingsnieuws

Op 20 september vonden de Canadese verkiezingen plaats. The Conversation blikt terug op de overwinning van Justin Trudeau die sterk lijkt op die van 2019 en op die van Vladimir Putin in Rusland. De Russische president blijkt zijn overwinning al jarenlang voorbereid te hebben. De autoritaire leider doet er alles aan om zijn mandaat een schijn van democratische legitimiteit te geven.

De politie uw vriend?

Fotograaf en journalist Wilco Versteeg illustreert aan de hand van zijn persoonlijke beeldenarchief hoe politiegeweld in Frankrijk zorgwekkende vormen aanneemt. Het brengt hem in rekto:verso tot de vraag of de politie nog onderdeel is van de maatschappij of er tegenover staat.

Frankrijk worstelt met coronapas

In ons land is de Covid Safe Pass (en de facto de vaccinatie) (nog) niet overal verplicht. In Frankrijk zijn de maatregelen veel strenger. Mediapart ging op reportage kriskras door het land en beschrijft de scheuren die de strenge maatregelen veroorzaakt hebben in de samenleving. 

LEES OOK
Karl van den Broeck / 30-09-2023

Crisis in Nagorno-Karabach, Biden bezoekt stakerspiket en PFAS-vervuiler veroordeeld

Van Armenië tot PFAS, van Biden tot Piketty: dit is de Keuze van Apache.
Amerikaans president Joe Biden spreekt een stakerspiket van UAW toe aan een fabriek van General Motors.
Karl van den Broeck / 16-09-2023

De geest van Pinochet, demente politici in de VS en de heetste zomer ooit

Het beste uit het aanbod van onze binnen- en buitenlandse partners.
De zomer van 2023 werd gekenmerkt door zware bosbranden in Europa, de VS en Canada.
Karl van den Broeck / 02-09-2023

Ineos beschuldigd, de andere droom van Martin Luther King, en populair kunstonderwijs

Van Ineos tot Martin Luther King: dit is de Keuze van Apache.
Martin Luther King op het podium tijdens de legendarische March on Washington in 1963.