Boze Amerikanen, gevaccineerd en toch COVID-19, en Operatie Pegasus

31 juli 2021 Karl van den Broeck
Covid19_vaccine_biontech_pfizer_4
Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech (Foto: CC BY-SA 3.0 Arne Müseler)

Gulzige KLM

In heel Europa kreeg de luchtvaartindustrie handenvol geld om de coronacrisis te kunnen overleven. Dat was ook zo voor KLM in Nederland. Een deel van die steun kwam uit Europa: 5 miljoen euro om ontslagen werknemers weer aan een baan te helpen. Ook de flexwerkers op en rond Schiphol hadden bij hun ontslag gebruik kunnen maken van die subsidieregeling. Maar toch gebeurde dat niet, zo achterhaalde Follow The Money.

Het artikel is voor een beperkte periode gratis te lezen.

Boze Amerikanen

De Amerikanen zijn boos. Dat zeggen ze zelf en wie de discussies aan de andere kant van de oceaan volgt, kan dat alleen maar beamen. Vooral wanneer het over politiek gaat, gaan ze uit hun dak. Mother Jones onderzocht waar die woede precies vandaan komt. En ja, sociale media zitten er voor iets tussen. Een onderzoek dat ons ook veel leert over… Europa.

Operatie Pegasus

Een schimmig Israëlisch bedrijf ontwikkelde een manier om ongemerkt in te breken in smarthpones. Meer dan 50.000 nummers van – vaak hooggeplaatste – figuren die op die manier stiekem werden afgeluisterd, kwamen in handen van de onafhankelijke onderzoeksjournalisten van Forbidden Stories. Onze partner OCCRP was een van de vele media die met hen samenwerkte om de spionage (die ook Belgische uitlopers heeft) in kaart te brengen onder de noemer Operatie Pegasus. Je vindt alles in een overzichtelijk dossier.

Laat kinderen vrij

Kinderen worden steeds beschermender opgevoed. Zo is hun bewegingsvrijheid om te spelen en rond te hangen de voorbije vijftig jaar drastisch ingekrompen. Ouders zijn vaak bezorgd om hun veiligheid en dat vooral in steden. The Conversation onderzocht de gevolgen van deze beperkingen en kwam tot de conclusie dat kinderen die de toestemming krijgen om er zelf op uit te trekken, meer zelfvertrouwen krijgen wanneer ze volwassen zijn.

Ziek ondanks het vaccin

Steeds meer mensen zijn volledig gevaccineerd tegen COVID-19, maar toch hoor je ook berichten dat je ook in dat geval nog COVID-19 kunt krijgen, vooral door de deltavariant. Er is dan sprake van een ‘doorbraakinfectie’. The Conversation vat de kwestie samen in een overzichtelijk artikel.

LEES OOK
Karl van den Broeck / 24-09-2022

Italië vreest zwarte zondag, Facebook schendt Palestijnse rechten, en smeergeld in kring van Tshisekedi

Van extreemrechtse dreiging in Italië tot smeergeld voor Congolese mijnconcessies: dit is de Keuze van Apache.
Giorgia Meloni
Karl van den Broeck / 10-09-2022

The Queen is dead, dure gasprijs is schuld van Trump, en Zweden kiest

Van een nieuwe Britse monarch tot een oude Amerikaanse president: dit is de Keuze van Apache.
Queen Trump
Karl van den Broeck / 27-08-2022

Dure energie, hoge dividenden, rijke Saudi's. En we gaan naar de maan

Van hoge bedrijfswinsten naar nieuwe maanvluchten: dit is de Keuze van Apache.
Nasa Artemis