Schotse media concentreren zich en New York verheft zijn stem

17 juli 2021 Karl van den Broeck
kranten
(Congerdesign (Pixabay))

Stemrecht voor alle New Yorkers op komst

De kans is groot dat niet-staatsburgers voortaan ook zouden kunnen stemmen bij verkiezingen in New York City. Een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken stevent af op een ruime meerderheid. Als de wet goedgekeurd wordt, zo schrijft The Intercept, zullen bijna een miljoen New Yorkers die geen Amerikaans paspoort hebben toch mogen gaan stemmen. De roep om immigranten stemrecht te geven, is hoorbaar in de hele Verenigde Staten.

De Schotse mediatycoons

Het Schotse collectief van onderzoeksjournalisten, The Ferret, onderzoekt al een tijdje wie er in Schotland aan de touwtjes trekt. Ze richten de schijnwerpers op machthebbers in de politiek, het zakenleven en deze week ook in de media. Wij kregen alvast een déjà-vu toen we lazen dat de tien Schotse kranten in handen zijn van drie mediatycoons:Rupert Murdoch, Lord Rothermere and Frederick Barclay. De mediaconcentratie is in heel de westerse wereld een gigantisch democratisch probleem aan het worden.

Samenleving en poëzie

Trouwe lezers van Apache Magazine weten dat we in elk nummer een dichter(es) aan het woord laten om hem of haar te laten reflecteren over de samenleving. Poëzie moet niet opgesloten blijven in literaire salons en poëzieblogs op het internet. We zijn verheugd dat Sampol die mening deelt. Een hele zomer lang laten zij dichters aan het woord in de reeks Samenleving en poëzie. Van Benno Barnard, Geert Van Istendael en Bert Van Raemdonck tot Annelie David en Mahlu Mertens.

Zonder papieren maar niet zonder rechten

Werknemers zonder wettig verblijf zijn uitermate kwetsbaar. Dat leidt soms zelfs tot wanhoopsdaden zoals de hongerstaking die nog steeds aan de gang is in Brussel. Jan Knockaert, coördinator FAIRWORK Belgium, schetst in De Gids op Maatschappelijk Gebied, het opinieblad van beweging.net, een ontluisterend beeld van de uitbuiting van deze ‘illegale’ werknemers. Maar zelfs zonder papieren hebben ze rechten, en die kunnen ze ook afdwingen.

Verbinden met Conscience

De Vlaamse canon blijft de gemoederen verhitten. faro voelde Cathérine Verleysen en Jan Dumolyn, leden van de canoncommissie, aan de tand. Op de vraag wat de canon volgens hem moet teweegbrengen, antwoordt Dumolyn: “Ik denk dat verbondenheid en authenticiteit wel belangrijk zijn, zeker in een context van globaliseren. ‘Verbondenheid’ mag niet in een conservatieve of reactionaire hoek worden geduwd. Laat ons dat niet meteen als iets negatiefs zien. Het gaat erom dat je wel trots mag zijn op een verleden.” Misschien kunnen we beginnen met het herlezen van het werk van de man die onze voorouders leerde lezen. Hendrik Conscience was niet de reactionaire en racistische auteur voor wie hij vaak versleten wordt. Onderzoeker Kevin Absilis schreef voor Wetenschappelijke Tijdingen een indrukwekkende rehabilitatie van de auteur van De leeuw van Vlaanderen.

LEES OOK