Grondige makeover voor Apache

7 juni 2021 Redactie Apache
nieuwe website apache
(Foto: John Schnobrich (Unspalsh))

Eind 2019 besliste de redactie dat het tijd was voor een grondige opfrisbeurt van de website van Apache. Het design dat gisteren werd ingeruild gaat al mee sinds 2016, een eeuwigheid in webtermen. Maar de onderbouw, waar de artikels in worden aangemaakt en de abonnementen beheerd, was nog ouder. Het dateert uit 2009, het jaar dat Apache het levenslicht zag. De vele jaren online eisten hun tol. De website was niet meer aangepast aan de noden van een moderne redactie, het abonnementensysteem sputterde tegen en de vele aanbouwen wogen op de performantie van Apache.

Samen met designer Maarten Deckers, webontwikkelaar Niels en serverbeheerder Michiel Nuyts - en begeleid door onze marketeer Annelien Van Roey - bouwden we een gloednieuwe website. From scratch, zoals dat heet. Op een nieuw fundament. Maar niet radicaal anders.

Betere leesbaarheid

Want lezers vinden op Apache nog steeds straffe onderzoeksjournalistiek, duiding bij het nieuws en prikkelende opinies van experten. Met kleurcodes geven we nu duidelijker aan wat tot nieuws, dossiers, analyse of debat hoort. De redactie kan de voorpagina ook dynamischer invullen, zodat de belangrijkheid van artikels beter tot uiting komt. De labels bij de artikels leggen daarnaast de nadruk op de inhoud, niet meer op de journalistieke vorm.

Het leescomfort staat centraal op de artikelpagina's. We kozen voor een geschreefde letter die ietsje groter is. Op een desktop-pc is de breedte van de tekstblokken wat smaller, dat bevordert het lezen.

Op mobiel valt de puzzel perfect in elkaar. Dat mag niet verbazen want tijdens de ontwikkeling van de website keken we eerst naar mobiel, en pas later naar de desktopversie. Ruim de helft van onze lezers bezoekt Apache met een smartphone of een tablet. Door de mobile first-aanpak is de beleving bijna hetzelfde als in een app.

Foto's krijgen meer ruimte, en de website kan nu ook vlot overweg met video, audio of nieuwe multimediatoepassingen. Op die manier wil Apache meer gebruik maken van de digitale publicatiemogelijkheden.

De reactiemogelijkheid bleef behouden, en de redactie neemt zich voor de interactie met de lezers verder uit te breiden. Helaas was het niet mogelijk oude reacties over te zetten naar de nieuwe site.

Wijzig je wachtwoord

Jouw logingegevens en eventueel abonnement werden mee overgezet. Recurrente betalingsopdrachten via Mollie Payments blijven doorlopen.

Wachtwoorden werden niet overgedragen, om veiligheidsredenen. Je ontving een e-mail met een link om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Heb je gisteren, zondag 6 juni, aanpassingen aan je profiel doorgevoerd, dan check je best of de aanpassingen mee overgezet werden.  

Het leescomfort staat centraal

Groter gebruiksgemak

Abonnees herinneren zich vast dat een abonnement nemen of hernieuwen niet altijd even vlot liep. Die klacht hebben we ter harte genomen. Het oude systeem ging de schop op.

Het gloednieuw abonnementensysteem is gebruiksvriendelijker. In slechts drie stappen sluit je nu een online en/ of magazine-abonnement af. Alle betalingen via onze betaalprovider Mollie Payments worden automatisch verwerkt. Een abonnement vernieuwen, aanpassen of stopzetten, kan ook op elk ogenblik van het jaar. Dankzij een wachtrij hoef je niet meer te wachten tot je huidig abonnement afloopt om er een nieuw af te sluiten. Wil je vandaag bijvoorbeeld je magazine-abonnement al verlengen, dan kan dat! Coöperanten en studenten zien trouwens in een oogopslag welk voordelig tarief ze genieten.

Op je profielpagina vind je meer informatie over je lopende en toekomstige abonnementen. Je wachtwoord aanpassen of gebruikersgegevens bijwerken, kan er in een vingerknip. En we synchroniseren dagelijks de abonneegegevens met onze mailinglijst. Communicatie voor niet-abonnees zal zo niet meer bij abonnees terechtkomen, tenzij verschillende e-mailadressen in ons bestand zitten.

Drupal

De vormgeving is helemaal anders, maar de grootste verandering is onzichtbaar. Na bijna twaalf jaar Wordpress stappen we over naar het content management systeem Drupal. Alle inhoud overzetten naar de nieuwe omgeving was een huzarenstukje en nam veel meer tijd in beslag dan verwacht. Maar het is gelukt.

Alle artikels en dossiers sinds het begin van Apache, intussen al elf jaar geleden, werden met succes overgezet, net als alle gegevens van de abonnees en leden. Een schoonheidsfoutje kan nog opduiken, maar de voorbije maanden hebben we de migratie van alle functionaliteiten op de nieuwe website uitvoerig getest.

Drupal en een nieuwe server bij onze Belgische hoster Combell moeten Apache ook sneller maken. 

Er ligt echter nog werk op de plank. We bouwen verder aan nieuwe features voor Apache, zoals de RSS-feed en de cadeaulink. Beide zijn nog niet in de nieuwe website geïntegreerd, waardoor gebruikers het een tijdje zonder zullen moeten stellen. Dat kan voor ongemak zorgen, dat begrijpen we.

Toekomst

De nieuwe website voegt zich toe aan een lijstje ingrepen waarmee we de toekomst van Apache willen verzekeren:

Dit alles moet er voor zorgen dat Apache verder kan groeien als onafhankelijk nieuwsmedium waar je leest wat iedereen zou moeten weten.

Word abonnee

Apache plaatst geen advertenties en ontvangt slechts beperkte niet-structurele steun. Enkel onze abonnees zorgen met hun bijdragen voor de duurzaamheid van het project. Zij maken het mogelijk dat Apache kan graven en onderzoeksjournalistiek kan aanbieden. Dankzij hen, en de steun van onze coöperanten, kan Apache zich ook in het nieuw hijsen.

We hebben dit jaar de kaap van 6.000 abonnees gerond, en willen graag met nog meer abonnees onze inhoud delen.

Heb je nog geen abonnement, word vandaag abonnee en maak Apache mogelijk.  

Kinderziektes

Kinderziektes zijn overigens nog mogelijk. Bots je op een probleem, aarzel dan niet om ons te mailen: info@apache.be. Geef zoveel informatie als mogelijk mee (type browser, type besturingssysteem, url van de pagina, etc) zodat we het probleem kunnen vinden en oplossen.

LEES OOK
Redactie Apache / 05-05-2022

Welkom op de Dag van Apache!

De Dag van Apache is terug! Met onder meer Rebekka de Wit, Hind Fraihi en de film 'Flee'.
DAG VAN APACHE
Karl van den Broeck / 24-02-2022

Apache blaast twaalf kaarsjes uit

Nog tot zondag slopen we de betaalmuur zodat iedereen gratis kan grasduinen in de artikels die we voorbije jaren publiceerden.
verjaardag apache
Redactie Apache / 03-06-2021

Apache steekt website in nieuw kleedje

Zondag neemt Apache een gloednieuwe website in gebruik. De hinder blijft beperkt, maar maandag zal je wel een nieuw wachtwoord moeten aanmaken.
nieuwe website apache
4 REACTIES
Walter Vanhees07-06-2021 12:00:17
Proficiat met de nieuw look n feel, die de leesbaarheid en rust op de pagina ten goede komt.
Stefan De Kock07-06-2021 16:30:49
Strak, mooi, zeer leesbaar...
Luc De Cleir08-06-2021 19:49:34
Proficiat!
Vrienden van Apache10-06-2021 11:01:01
Dikke proficiat Apache!!!
We weten waarom we de Vrienden van Apache zijn!