De ontspoorde buitenbaan van Vlaams Belang

Tom Cochez
694
Jürgen Conings (Foto: RV)

"Inspirerend, overtuigend, in een eigen unieke stijl zeer goed geschreven, en bij momenten bijzonder aangrijpend. Een absolute aanrader." Op 12 mei, een week voor de extreemrechtse terreurverdachte Jürgen Conings het land in rep en roer zette, verscheen op de extreemrechtse site Reactnieuws een lovende recensie van Schemer over het Avondland. Het boek is van de hand van Tomas Boutens, de ex-militair die in 2004 tot vijf jaar cel werd veroordeeld als leider van de neonazistische organisatie Bloed Bodem Eer en Trouw (BBET).

694
Jürgen Conings (Foto: RV)

Een week na publicatie van de recensie, kort nadat bekend raakte dat Jürgen Conings oorlogswapens had meegenomen uit de kazerne in Leopoldsburg en onder meer viroloog Marc Van Ranst viseert, schreef Tomas Boutens op zijn Facebookpagina: "De gedachten zijn bij een oud-collega en wapenbroeder. J.; waar je ook bent, je bent niet alleen... ...ook al is het in een wereld die spuwt op de volksgetrouwen."

Niet enkel Jürgen Conings, ook de persoon die melding maakte van de vermiste oorlogswapens in de kazerne van Leopoldsburg, blijkt een bekende van Boutens: K.H., een vriend en collega van Conings, werd tijdens het BBET-proces veroordeeld voor het stelen en verkopen van militaire wapens. Zowel Conings, die als geradicaliseerde potentiële terrorist op de OCAD-lijst staat, als K.H., die werd veroordeeld in de rechtszaak rond de neonazistische groep van Tomas Boutens, werkten in het munitiedepot in Leopoldsburg.

'Fors polariserend'

Tomas Boutens is tot op vandaag actief in groeperingen met nauwelijks verholen neonazistische sympathieën. Zijn boek wordt op Reactnieuws met superlatieven overladen. De site omschrijft zichzelf graag als ‘fors polariserend’ en draait al een tiental jaar mee. De belangrijkste figuren en oprichters zijn voormalig Vlaams Belang-parlementslid Rob Verreycken, Vlaams Belang-bestuurslid in Wommelgem Wim De Winter en Bert Deckers. Die laatste was zes jaar lang provincieraadslid voor Vlaams Belang in Antwerpen en werd enige maanden terug opnieuw opgevist door de partij als medewerker.

Tom Van Grieken zette Carrera Neefs uit de partij omdat ze de partij in verlegenheid had gebracht, niet vanwege neonazistische sympathieën

Soms klinkt in die kringen wat gezeur over de te ‘softe’ koers van Vlaams Belang. Zoals die keer toen Tom Van Grieken besliste om Carrera Neefs uit de partij te zetten. Neefs was, gehuld in een traditionele Beierse dirndl, bloemen gaan leggen op het graf van een notoire Nederlandse SS’er.

Van Grieken kon niet anders dan Carrera Neefs uit de partij zetten, maar hij deed dat naar eigen zeggen niet omdat Neefs neonazistische sympathieën zou hebben. Neen, het gemeenteraadslid uit Wuustwezel moest de partij verlaten omdat ze met haar druk besproken berichten en foto’s op sociale media de partij in verlegenheid had gebracht.

Right Wing Resistance

Terwijl Vlaams Belang er alles aan doet om in dergelijke situaties de kool en de geit te sparen, kan je de mensen die in de buitenbaan van de partij meedraaien niet van hypocrisie verdenken. Uitgerekend het feit dat ze vaak onverbloemd zeggen waar ze echt voor staan, brengt Vlaams Belang, dat zich graag salonfähig opstelt, in de problemen. Dat is deze keer niet anders.

De aangehouden K.J. is lid van Right Wing Resistance, de nieuwe door Tomas Boutens opgerichte neonazistische groepering

Carrera Neefs was afgelopen weekend een van de meest in het oog springende bezoekers van de marsen in Maasmechelen ter ondersteuning van Jürgen Conings. Gisteren meldde De Morgen ook dat K.J., een van de andere extreemrechtse aanwezigen in Maasmechelen, werd opgepakt op verdenking van negationisme en omdat ook hij forse bedreigingen zou hebben geuit aan het adres van viroloog Marc Van Ranst.

K.J. wordt wel eens gespot in de omgeving van Right Wing Resistance, de nieuwe neonazistische groepering waar Tomas Boutens mee aan het roer staat. Ook de zoon van Rob Verreycken – die terechtstaat vanwege het brengen van de Hitlergroet in het Fort van Breendonk – maakt deel uit van de groepering.

Vlaams Legioen

Formeel heeft Vlaams Belang niets te maken met Jürgen Conings en met K.H. De sites, Facebookgroepen en mantelorganisaties waar al dan niet ex-partijleden of medewerkers hun steun betuigen aan de van terreur verdachte militair en diens extremistische entourage, zijn echter nauwelijks bij te houden.

Het Vlaams Legioen is één van die clubs. Op de intussen van Facebook verwijderde gelijknamige groep – vernoemd naar de militaire eenheid van Vlaamse vrijwilligers die met de nazi’s gingen meevechten aan het Oostfront – liet E.M. nadat de brand in het asielcentrum in Bilzen was aangestoken weten: "Het feestje kan beginnen. De bbq is aan."

Niet enkel Jürgen Conings maakt deel uit van het Vlaams Legioen, ook L.D., een bestuurslid van Vlaams Belang in Ham onderhoudt prima relaties met E.M. van het Vlaams Legioen

Kort nadat Apache de man daarover belde, verdween de post van Facebook. Intussen wordt E.M verdacht van de brandstichting. En ja, E.M was een tijdlang secretaris voor Vlaams Belang in Zutendaal.

E.M., die ook lokaal voorman van Vlaams Belang-mantelorganisatie Voorpost was, hekelde officieel de brandstichting. “Dit kan niet”, reageerde hij, maar op Facebook liet hij een heel ander geluid horen. Die aanpak typeert niet enkel E.M. Telkens wanneer de uitwassen van de extreemrechtse ideologie zichtbaar worden, kijkt ook Tom Van Grieken bewust de andere kant op.

In het geval van het Vlaams Legioen komt de partij nochtans veel scherper in beeld dan ze graag toegeeft. Niet enkel Jürgen Conings zelf maakt deel uit van het Vlaams Legioen, ook L.D., een bestuurslid van Vlaams Belang in Ham onderhoudt prima relaties met E.M. Eerder vond dat bestuurslid ook al de post van E.M over de brandstichting in Bilzen bijzonder grappig.

Ilse Annemans

Vlaams Belang worstelt al langer met de vraag hoe ze met haar meest extremistische flank moet omgaan. De partij wil liever niet openlijk geassocieerd worden met neonazisme, maar tegelijk wil ze de banden ook niet losknippen. Om electorale redenen, maar vaak ook om historische redenen of uit schrik voor het buitenhangen van de vuile was.

Dat vertaalt zich in een 'opgekuist' beeld voor de schermen, waarbij Tom Van Grieken zegt dat neonazi’s niets met zijn partij te maken hebben, en een beleid achter de schermen, waarbij verloren zonen of dochters vaak opnieuw in de armen worden gesloten.

Ilse Annemans likete Hitler, maar is intussen opnieuw afdelingsvoorzitter van Vlaams Belang in Dendermonde

Een treffend voorbeeld daarvan is de voorzitter van Vlaams Belang Dendermonde, Ilse Annemans. Apache schreef in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 dat ze Hitler leuk vond en op de Russische sociale netwerksite VKontakte meerdere uitgesproken racistische en nazistische berichten en beelden van een like voorzag. Lokaal boegbeeld en fractieleider in de Kamer Barbara Pas verklaarde daarop dat Annemans niet langer voorzitter kon zijn van de Dendermondse afdeling van Vlaams Belang. “In onze partij is geen plaats voor Hitler-aanhangers en racisten”, klonk het toen ferm.

Intussen is Ilse Annemans gewoon opnieuw voorzitter van de lokale afdeling en zetelt ze voor Vlaams Belang in de gemeenteraad. Ze heeft wel beloofd, zo klonk het gevraagd naar een verklaring bij Vlaams Belang, dat ze het niet meer zal doen.

Een paar maanden geleden meldde Apache nochtans dat Annemans het opnieuw behoorlijk bruin bakt. Ze is lid van de besloten Facebookgroep Rechts Radicale Actie waarin de meest gore racistische en neonazistische posts worden gedeeld.

De groep werd afgelopen najaar opgericht en telt onder meer ook Rob Verreycken en de recent veroordeelde Voorpost actieleider Luc Vermeulen in zijn rangen, maar ook Tomas Boutens en andere leden van Right Wing Resistance. “Ik hou me niet bezig met al die online groepjes”, reageerde Van Grieken toen op onze vraag of Rechts Radicale Actie de plek is waar hij zijn partijleden graag ziet vertoeven.

Hans Van Themsche

Voorbeelden zoals Ilse Annemans zijn er de voorbije jaren te over, maar eigenlijk zijn ze er al de hele geschiedenis van de partij lang. Doorgaans waait de mediastorm snel over en schaden de banden met hele of halve neonazi’s de partij niet noemenswaardig.

Een keer was het anders. Toen Hans Van Themsche op 11 mei 2006 met een jachtgeweer door het Antwerpse stadscentrum trok en daarbij, gedreven door racisme, verschillende personen doodde en verwondde, deed Vlaams Belang de feiten af als het werk van een gestoorde gek.

Die houding was moeilijk vol te houden. De tante van Hans Van Themsche was op het moment van de dodelijke raid Kamerlid voor Vlaams Belang. Zijn vader was lid van Voorpost. Zijn grootvader vocht voor de Waffen SS aan het Oostfront en gaf Hans Van Themsche zijn dolk cadeau met daarop het nazi-opschrift 'Blut und Ehre'.

Sommige partijleden pleitten er toen binnenskamers voor om toch maar eens in eigen boezem te kijken, en de rol die de partij speelt bij de extreme uitwassen van haar gedachtegoed tegen het licht te houden. Die piste werd echter snel weer verlaten. Het enige wat blijft, is het officieel discours dat er in de partij geen plaats is voor neonazi’s.

Alt-Right

Opvallend is de andere houding die de partij aanneemt tegenover alt-right, zeg maar de school Dries Van Langenhove. In essentie verschillen de achterliggende racistische en antisemitische denkbeelden van alt-right niet van de klassieke extreemrechtse ideeën over raszuiverheid, maar ze passen in een nieuw kleedje dat ook de bijhorende terugkeer naar een oerconservatief katholicisme verhult.

De alt-right-retoriek van Dries Van Langenhove passeert zonder de minste opmerking van Vlaams Belang

Toen het VRT-programma Pano de wansmakelijke antisemitische en racistische beelden toonde die circuleerden binnen de online communicatiekanalen van Schild & Vrienden, drukte Tom Van Grieken voor de televisiecamera’s zijn afschuw daarvoor uit. Enkele maanden later kondigde Van Grieken niettemin trots aan dat Dries Van Langenhove in Vlaams-Brabant lijsttrekker voor zijn partij zou worden.

In tegenstelling tot mensen zoals Carrera Neefs die de levieten worden gelezen omdat ze teruggrijpen naar het oude nazisme, passeert de retoriek van Van Langenhove zonder de minste opmerking van de partij. In de reeks Het Heilig Belang legde Apache eerder al uit hoe alt-right steeds duidelijker haar stempel drukt op de partij.

Haat

Oude mantelorganisaties van Vlaams Belang, zoals Voorpost, en nieuwe mantelorganisaties zoals Schild & Vrienden of het ‘nieuwe’ KVHV, overlappen soms. Dat was onder meer het geval bij het organiseren van de zogenaamde ‘Mars Tegen Marrakesh’, eind 2018. Voorpost, KVHV, NSV en Schild & Vrienden organiseerden toen samen de mars die zwaar uit de hand liep. Na afloop distantieerden Dries Van Langenhove – toen nog als voorman van Schild & Vrienden – en Filip Brusselmans – toen nog als praeses van het KVHV – zich van de rellen. De organisatoren hadden niets met het geweld te maken. Vandaag zetelen zowel Van Langenhove als Brusselmans als parlementslid voor Vlaams Belang.

Het systematisch voeden van de haat blijft tot op vandaag de kernactiviteit van Vlaams Belang

Het is typerend voor de omgang van de partij met haar extremistische buitenbaan. Met de excessen heeft de partij naar eigen zeggen nooit iets te maken. Idem op de ‘autobetoging’ die de partij afgelopen najaar organiseerde en waar twee persfotografen moesten vluchten toen extreemrechtse sympathisanten hen wilden aanvallen. Op die betoging, waar ook E.M. aanwezig was met zijn in het oog springende, met nazisymboliek uitgedoste pick-up truck, was de haat voelbaar.

In 2004 werd Vlaams Blok veroordeeld voor het systematisch aanzetten tot haat. Die veroordeling werd toen door het Vlaamse establishment vergoelijkt. De partij veranderde van naam, maar ze veranderde niet van gedachtegoed. Het systematisch voeden van de haat blijft tot op vandaag de kernactiviteit van Vlaams Belang. Leidt dat tot excessen, dan kijkt de partij de andere kant op.

LEES OOK
Tom Cochez / 05-05-2021

Het cynisme van De Wever en de warmte van Let's Go Urban

De manier waarop het Antwerpse stadsbestuur, gedreven door politiek lijfbehoud, de medewerkers en jongeren van Let’s Go Urban dumpt, getuigt van een zelden gezien cynisme.
47688301_2313735098660198_5563608022858596352_n
Karl van den Broeck / 29-03-2021

De ongehoorde staking

De argumenten van de vakbonden voor de algemene staking vinden nauwelijks nog weerklank in de media. Nochtans zijn ze behoorlijk solide.
202103_loonkrant_widget
Anton Jäger / 10-03-2021

De millennial als militant: klassenstrijd in de Amerikaanse middenklasse

Is er in de VS vandaag nog een revolutionaire rol weggelegd voor hoogopgeleide professionals, of zijn de vrije beroepen en gesalarieerde kenniswerkers intrinsiek onbetrouwbaar?
Ontwerp zonder titel-16