Moria, de ‘schandvlek’ van Fort Europa

 Leestijd: 17 minuten

0

Vluchtelingenkampen zoals het afgebrande kamp in Moria zijn ‘gewoonweg een schandvlek op ons continent’. Marie Doutrepont en Linda Polman schreven beiden een boek over Moria, waar duizenden mensen in mensonterende omstandigheden verbleven. Ze beschouwen het als een gevolg ...

In het kort

Vluchtelingenkampen zoals het afgebrande Griekse vluchtelingenkamp in Moria ‘zijn gewoonweg een schandvlek op ons continent’. Belgisch advocaat Marie Doutrepont en Nederlands onderzoeksjournalist Linda Polman schreven beiden een boek over het kamp, waar duizenden mensen in mensonterende omstandigheden verbleven. Ze beschouwen het als een symptoom van het Europese antivluchtelingenbeleid dat het van afschrikking moet hebben. Daar is staatssecretaris Sammy Mahdi het echter niet mee eens.

Vandaag (17/12) kwamen elf vluchtelingen uit het Griekse Moria aan in België. Europa’s grootste opvang- en registratiecentrum ging begin september in vlammen op. Op dat moment waren er naar verluidt rond de 12.000 mensen die er in mensonterende omstandigheden verbleven. Intussen verrees op enkele kilometers van het afgebrande kamp van Moria een nieuw kamp, waar de leefomstandigheden niet veel beter zijn.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid