Wanneer Breendonk dreigt te zwijgen

 Leestijd: 13 minuten

2

Na meer dan 75 jaar, nu stilaan de allerlaatste getuigen van Breendonk verdwijnen, bestaat volgens advocaat en auteur Jos Vander Velpen het gevaar van bagatellisering van de grootste massamoord uit de hedendaagse Belgische geschiedenis. ‘Met allerlei ...

In het kort
Nu stilaan de allerlaatste getuigen van Breendonk verdwijnen, bestaat volgens advocaat en auteur Jos Vander Velpen het gevaar van bagatellisering van de grootste massamoord uit de hedendaagse Belgische geschiedenis.
In het voorwoord bij Breendonk, Kroniek van een vergeten kamp, het nieuwe boek van Vander Velpen, schrijft Jeroen Olyslaegers dat herdenken gelijk staat aan hard labeur, “omdat het nederigheid vergt ten opzichte van het verleden”.
Apache sprak met Vander Velpen en Herbart Beyers, site-manager van Breendonk en wisselde van gedachten met schrijver Jeroen Olyslaegers en dichter/kunstenaar Jan Vanriet.
Een bezinning over een stukje inktzwart verleden, zinvol herdenken en mensenrechten die ook vandaag nog met voeten worden getreden.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid