Ode aan die ene niet-corona dode

 Leestijd: 7 minuten

2

‘Wel, ik hoop dat gij moet meemaken dat iemand van uw vrienden op zijn buik op intensieve komt te liggen en doodgaat van corona!’ Telkens wanneer ik in het zog van vele niet geïnstitutionaliseerde doch respectabele ...

In het kort

‘Wel, ik hoop dat gij moet meemaken dat iemand van uw vrienden op zijn buik op intensieve komt te liggen en doodgaat van corona!’ Telkens wanneer ik in het zog van vele niet geïnstitutionaliseerde doch respectabele wetenschappers de huidige maatregelen in twijfel durf te trekken, krijg ik zulke verwensingen naar het hoofd. Het erge aan zo’n zinnetje vind ik het gebruik van het woord ‘hoop’.

Er is alleen nog hoop op doem en dystopie, alle andere hoop, die ik mij niet laat ontnemen, wordt weggezet als ijdele hoop, als gevaarlijk optimisme dat mij tot een corona-negationist maakt. Maandag is een hartsvriend van mij overleden, niet aan corona. Maar ik hoop dat de pijn en het instant gemis dat mij trof toch enige voldoening kan bieden aan de bloeddorstigen.

Hoe te leven als alle spontaniteit is verdreven? In haar wekelijkse zomercolumn buigt Chris Van Camp zich over deze vraag, en houdt ze week na week goedbedoelde opgedrongen idealen tegen het licht.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid