De politieke Belgische vlag

 Leestijd: 1 minuut5

Zwart, geel en rood zijn de Belgische kleuren en wellicht is het niet ver van de waarheid om te stellen dat die drie politieke kleuren vandaag de politieke patstelling in ons land in belangrijke mate mee bepalen. Maar hoe ziet de politieke vlag van België eruit? De evolutie van de krachtsverhoudingen tussen de belangrijkste politieke krachten en families in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers geeft daarvan een beeld.

Christendemocraten, socialisten, liberalen, groenen, communisten, Vlaams-nationalisten, Waals-(Brusselse-)nationalisten en extreemrechts hebben België gemaakt tot wat het vandaag is.

In één oogopslag toont de grafiek hoe de krachtsverhoudingen tussen de partijen de voorbije honderd jaar wijzigden. Vooral de terugval van de christendemocraten springt daarbij in het oog. De christendemocratische partijen vallen van een ruime absolute meerderheid in 1950 vandaag terug op nauwelijks 11,5% politiek gewicht.

Terwijl van de christendemocraten nog nauwelijks een vijfde overschiet in vergelijking met de absolute hoogdagen, is er bij de socialisten “slechts” sprake van een halvering (van een maximaal politiek gewicht van 41,7% naar 19,46% vandaag).

De liberale partijen kenden in verhouding een minder forse terugval (van 32,66% op hun hoogtepunt tot 17,44% vandaag). Deels wordt dat verklaard door het feit dat de liberale partijen, van de drie traditionele politieke krachten in ons land, klassiek meestal de kleinste is geweest.

De grafiek maakt nog een ander belangrijk element aanschouwelijk: de verkiezingen van 2019 markeren het moment waarop de drie traditionele partijen samen niet langer de helft van de politieke macht in de Kamer in handen hebben. Tot ongeveer begin deze eeuw volstonden twee traditionele politieke families om een meerderheid te vormen in de Kamer.

Auteur: Redactie Apache

Apache is gegroeid uit De Werktitel, de eerste Vlaamse blog geschreven door professionele journalisten. De Werktitel zag op 14 oktober 2009 het levenslicht, Apache nam op 24 februari 2010 zijn plaats in. Maar het werk startte al in het voorjaar van 2009, toen een aantal journalisten de koppen bij elkaar staken en beslisten om zich in een avontuur te storten. Omdat degelijke, ongebonden journalistiek nodig is.

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid