Roeselaars reisbureau voor huurlingen


Extreemrechtse huurlingen die in Kroatië hadden gevochten, zochten hun weg naar Zuid-Afrika om daar de afschaffing van het apartheidsregime te verhinderen. Wie kon hen hierbij helpen? Slechts één adres: Roger Spinnewyn in Roeselare, de internationale liaison-officier ...

In het kort

Extreemrechtse huurlingen die in Kroatië hadden gevochten, zochten hun weg naar Zuid-Afrika om daar de afschaffing van het apartheidsregime te verhinderen. Wie kon hen hierbij helpen? Slechts één adres: Roger Spinnewyn in Roeselare, de internationale liaison-officier en paramilitaire fixer van de Vlaamse Militanten Orde (VMO).

Journalist Georges Timmerman verzamelde 45 jaar lang persknipsels, rapporten, nota’s, processen-verbaal en andere documenten. Hij duikt in zijn archief en serveert vergeten, verwaarloosde, verloren én nieuwe verhalen, zonder directe aanleiding en zonder link met de actualiteit. Noem het een vorm van journalistieke archeologie, een genre dat zich situeert in het niemandsland tussen berichtgeving en geschiedschrijving.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelRoeselaars reisbureau voor huurlingen
Auteur(s)Georges Timmerman
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=129338
Gepubliceerd 16 juli 2020 @ 07:35. Met update op 16 juli 2020 @ 10:54
Opgevraagd01 oktober 2020 @ 10:40
Klik hier om te printen