Forse stijging houtkap in Europese bossen

 Leestijd: 4 minuten

6

Er werd de voorbije jaren fors meer bos gekapt in Europa, dat toont onderzoek op basis van satellietbeelden. De toegenomen vraag naar hout vanuit onder meer de bio-economie en voor het opwekken van bio-energie is wellicht ...

In het kort

Onderzoekers van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie rapporteren in het tijdschrift Nature dat er tussen 2016 en 2018 fors meer hout werd gekapt in Europese bossen dan tussen 2011 en 2015. De totale gekapte oppervlakte nam toe met 49% en de geoogste hoeveelheid hout (gemeten in ton per hectare) nam zelfs met 69% toe.

Vooral in de Scandinavische en de Baltische staten, maar ook in Spanje en Portugal werd veel hout gekapt. Dat blijkt uit een analyse van satellietbeelden.

De toegenomen vraag naar hout vanuit onder meer de bio-economie en voor het opwekken van bio-energie is wellicht de belangrijkste oorzaak.

Volgens klimaatonderzoeker Sebastiaan Luyssaert moeten de cijfers beleidmakers wakkerschudden. In 2050 moet Europa immers klimaatneutraal zijn.

 

 

 

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid