Politieke partijen alweer rijker

 Leestijd: 4 minuten

3

Ondanks de extra verkiezingsuitgaven werden de Vlaamse politieke partijen ook in 2019 opnieuw flink rijker. Samen boekten ze een winst van ruim 3,1 miljoen euro. Tegelijk werd op heel wat plaatsen bespaard op personeel. PVDA/PTB boekte ...

In het kort

Ondanks de extra uitgaven, eigen aan een verkiezingsjaar, werden de Vlaamse politieke partijen ook in 2019 opnieuw flink rijker. Samen boekten ze een winst van ruim 3,1 miljoen euro. Toch werd er tegelijk op heel wat plaatsen bespaard op personeel. Die besparingen gingen hand in hand met uitgaven voor propaganda.

Dat blijkt uit de financiële verslagen over de boekhouding van de politieke partijen die Apache inkeek. De verslagen werden afgelopen vrijdag neergelegd in de Kamer.

De PVDA/PTB springt op alle vlakken in het oog. De partij werd in 2019 ruim 2,1 miljoen euro rijker. Dat dankt ze vooral aan de extra afdrachten van haar mandatarissen en aan de lidgelden.

Ook de jaarcijfers van het Vlaams Belang vallen op. Ondanks een spectaculaire verkiezingsoverwinning en de bijhorende forse dotatie die de partij krijgt, beknibbelde ze op personeel en schreef ze finaal verlies in de boeken. De verklaring ligt bij de zeer forse uitgaven – ruim 4,7 miljoen euro – voor propaganda.

N-VA blijft met voorsprong de rijkste partij van het land. Ze heeft intussen een eigen vermogen van bijna 30 miljoen euro.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid