Technicus daagt onderaannemers Proximus voor arbeidsrechtbank

 Leestijd: 4 minuten

2

Een installatie- en onderhoudstechnicus die vijf jaar als zelfstandige voor Proximus werkte, stapt naar de Antwerpse arbeidsrechtbank om het ‘boetesysteem’ van het telecombedrijf en enkele onderaannemers aan te klagen. Volgens de technicus gaat het om ‘zeer ...

In het kort

Een technieker die vijf jaar voor Proximus werkte, stapt naar de rechtbank om het boetesysteem van het telecombedrijf en haar onderaannemers, JVP Consulting GCV en VH Telecom BVBA aan te klagen. Volgens het verzoekschrift zetten deze bedrijven schijnzelfstandige structuren op en gebruiken ze een ‘willekeurig’ boete-en puntensystemen dat jarenlang het loon van de aanklager benadeelde.

Volgens Monique Ramioul, hoofd van de onderzoeksgroep arbeid en organisatie bij het HIVA, komt dergelijk boetesysteem bij bedrijven steeds vaker voor. “Deze mechanismen van sanctioneren gebeuren ook bij platformwerkers, zoals Uber en koerierdienst Deliveroo. Het boetesysteem is een mechanisme om te disciplineren en de structuur met onderaannemers in deze bedrijven, zorgt ervoor dat de verantwoordelijken moeilijk traceerbaar zijn. Bovendien worden de vakbonden buiten spel gezet.”

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid