Een Amerikaanse elegie

 Leestijd: 5 minuten

7

‘Filmisch’ leek inderdaad het juiste woord. Terwijl Donald Trump op het presidentiële gazon verklaarde dat hij weldra het leger zou inschakelen om ‘looters’ (plunderaars) aan te pakken, gingen in de achtergrond twee geweerschoten af. Later dwarrelde ...

In het kort

Het protest tegen de dood van de 46-jarige Amerikaan George Floyd heeft te maken met een samenleving waarin burgers verplicht worden, vervalste munten te gebruiken om te overleven als een samenleving doordrongen met gratuit politiegeweld.

Het verhaal is van schrijnende symboliek en illustreert de these die sociologen nu al 30 jaar beargumenteren: een land zonder sociaal vangnet duwt mensen letterlijk richting de informele – en desnoods illegale — economie.

Ondertussen regent het op sociale media historische vergelijkingen. Welk jaar biedt een waardig precedent voor de huidige situatie: 1965, 1968 of 1992? Of kijken we beter naar 1989?

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid