Anti-corruptiebeleid binnen Antwerps anti-drugsteam ‘on hold’ gezet


Het integriteits- en anti-corruptiebeleid binnen het Antwerpse Kali-team, dat de drugsoorlog in Antwerpen moet aanpakken, werd in maart 2019 quasi geruisloos ‘on hold’ gezet. Dat blijkt uit het wetenschappelijk evaluatierapport van het Stroomplan, dat Apache kon ...

In het kort

Het integriteits- en anti-corruptiebeleid binnen het Antwerpse Kali-team, dat de drugsoorlog in Antwerpen moet aanpakken, werd in maart 2019 quasi geruisloos ‘on hold’ gezet. Dat blijkt uit het wetenschappelijk evaluatierapport van het Stroomplan, dat Apache kon inkijken.

De interne controle op corruptie en integriteit binnen het Kali-team stopzetten, is onverantwoord volgens criminoloog Cyrille Fijnaut. Door de opschorting van de ontwikkeling van dergelijk beleid, “geef je je lot in handen van zij die het meest gewelddadig opereren in de haven”, stelt Fijnaut. “Je zegt eigenlijk: ‘Kom maar binnen met die cocaïne’.”

Tot voor kort kregen pers en publiek enkel toegang tot een samenvatting van het evaluatierapport. Apache deed tweemaal beroep op de wet op openbaarheid van bestuur, en kon het tweedelige rapport uiteindelijk wel inkijken. Een deel van de documenten bleef wel onleesbaar.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelAnti-corruptiebeleid binnen Antwerps anti-drugsteam ‘on hold’ gezet
Auteur(s)Samira Atillah
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=124238
Gepubliceerd 02 juni 2020 @ 07:46. Met update op 04 juni 2020 @ 13:18
Opgevraagd04 augustus 2020 @ 01:26
Klik hier om te printen