België volgt Italiaans scenario


Twee jaar geleden publiceerde de Engelse historicus David Broder in het Amerikaanse blad Jacobin een ophefmakend stuk. Met als titel ‘Italy is the Future’ probeerde hij aan te geven dat er in feite één land was ...

In het kort

De vliegensvlugge erosie van de partijdemocratie die Italië in de jaren 90 na het Tangentopoli-schandaal meemaakte, heeft zich in de voorbije jaren doorgezet op Europese schaal. Van de Franse PS tot de Vlaamse CD&V tot de Nederlandse PVDA, overal lijkt de tendens uniform: het midden krimpt, de extremen dijen uit.

Ook België blijft dat Italiaanse scenario dus niet bespaard. De laatste VRT-peiling duidt op een zoveelste overwinning voor de V-partijen. N-VA en Vlaams Belang reiken nu gezellig samen naar 45%. Onder de oppervlakte doet zich echter een veel diepere verschuiving voor.

In de groeiende VB-stem een diepe, instinctieve verwerping van een verzuild partijlandschap dat zijn bedrading in de maatschappij kwijt is, maar nog steeds een groot deel van het beleidspersoneel levert.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelBelgië volgt Italiaans scenario
Auteur(s)Anton Jäger
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=123712
Gepubliceerd 25 mei 2020 @ 15:39
Opgevraagd15 augustus 2020 @ 01:30
Klik hier om te printen