België volgt Italiaans scenario

 Leestijd: 5 minuten

11

Twee jaar geleden publiceerde de Engelse historicus David Broder in het Amerikaanse blad Jacobin een ophefmakend stuk. Met als titel ‘Italy is the Future’ probeerde hij aan te geven dat er in feite één land was ...

In het kort

De vliegensvlugge erosie van de partijdemocratie die Italië in de jaren 90 na het Tangentopoli-schandaal meemaakte, heeft zich in de voorbije jaren doorgezet op Europese schaal. Van de Franse PS tot de Vlaamse CD&V tot de Nederlandse PVDA, overal lijkt de tendens uniform: het midden krimpt, de extremen dijen uit.

Ook België blijft dat Italiaanse scenario dus niet bespaard. De laatste VRT-peiling duidt op een zoveelste overwinning voor de V-partijen. N-VA en Vlaams Belang reiken nu gezellig samen naar 45%. Onder de oppervlakte doet zich echter een veel diepere verschuiving voor.

In de groeiende VB-stem een diepe, instinctieve verwerping van een verzuild partijlandschap dat zijn bedrading in de maatschappij kwijt is, maar nog steeds een groot deel van het beleidspersoneel levert.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid