De Brusselse bank van de Montoneros


Het faillissement van een Brusselse bank in 1976 leidde regelrecht naar de vuile oorlog tussen de militaire junta en de guerrillabeweging van de Montoneros in Argentinië, de spectaculaire kidnapping van de gebroeders Born, bankiers van de ...

In het kort

Het faillissement van een Brusselse bank in 1976 had van op afstand enorm veel effect op Zuid-Amerika. Het leidde regelrecht naar een vuile oorlog tussen de militaire junta en de guerrillabeweging van de Monteneros in Argentinië, de spectaculaire kidnapping van de gebroeders Born, bankiers van de staat Israël, en de raadselachtige dood van een Argentijnse financier.

Journalist Georges Timmerman verzamelde 45 jaar lang persknipsels, rapporten, nota’s, processen-verbaal en andere documenten. Hij duikt in zijn archief en serveert vergeten, verwaarloosde, verloren én nieuwe verhalen, zonder directe aanleiding en zonder link met de actualiteit. Noem het een vorm van journalistieke archeologie, een genre dat zich situeert in het niemandsland tussen berichtgeving en geschiedschrijving.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelDe Brusselse bank van de Montoneros
Auteur(s)Georges Timmerman
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=123093
Gepubliceerd 21 mei 2020 @ 07:55. Met update op 21 mei 2020 @ 09:11
Opgevraagd03 juli 2020 @ 16:47
Klik hier om te printen