De Brusselse bank van de Montoneros

 Leestijd: 10 minuten

0

Het faillissement van een Brusselse bank in 1976 leidde regelrecht naar de vuile oorlog tussen de militaire junta en de guerrillabeweging van de Montoneros in Argentinië, de spectaculaire kidnapping van de gebroeders Born, bankiers van de ...

In het kort

Het faillissement van een Brusselse bank in 1976 had van op afstand enorm veel effect op Zuid-Amerika. Het leidde regelrecht naar een vuile oorlog tussen de militaire junta en de guerrillabeweging van de Monteneros in Argentinië, de spectaculaire kidnapping van de gebroeders Born, bankiers van de staat Israël, en de raadselachtige dood van een Argentijnse financier.

Journalist Georges Timmerman verzamelde 45 jaar lang persknipsels, rapporten, nota’s, processen-verbaal en andere documenten. Hij duikt in zijn archief en serveert vergeten, verwaarloosde, verloren én nieuwe verhalen, zonder directe aanleiding en zonder link met de actualiteit. Noem het een vorm van journalistieke archeologie, een genre dat zich situeert in het niemandsland tussen berichtgeving en geschiedschrijving.

Lees het volledige artikel

Word lid

Leden genieten deze voordelen:

  • Onthulling en duiding
  • Een onafhankelijke redactie
  • 5.000+ artikels
  • Geen advertenties
  • Ruimte voor debat
Steunlidmaatschap€ 10,00
Maandlidmaatschap€ 9,00
Jaarlidmaatschap€ 6,66
2-jaarlidmaatschap€ 6,25

Ontdek alle formules

Word lid

Word jij lid van Apache? Lees direct verder en steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Nu al vanaf 6,25 euro per maand.


Ja, ik word lid