De valiezen van Fernand: Belg fopt nazi’s


Wie was de man die de inhoud van de NMBS-kluis voor de neus van de oprukkende Duitse troepen in veiligheid bracht, die als eerste een ponskaartensysteem introduceerde bij de overheid, die mee aan de basis lag ...

In het kort

Wie was de man die de inhoud van de NMBS-kluis voor de neus van de oprukkende Duitse troepen in veiligheid bracht? Wie introduceerde als eerste een ponskaartensysteem bij de overheid? Wie lag tenslotte mee aan de basis van de sociale zekerheid én die de koninklijke familie een extra paleis bezorgde?

We keren terug naar de Tweede Wereldoorlog en maken kennis met Fernand Delory, een raadselachtig man met vele onvermoede kwaliteiten.

Georges Timmerman verzamelde 45 jaar lang persknipsels, rapporten, nota’s, processen-verbaal en andere documenten. Hij duikt in zijn archief en serveert vergeten, verwaarloosde, verloren én nieuwe verhalen, zonder directe aanleiding en zonder link met de actualiteit. Noem het een vorm van journalistieke archeologie, een genre dat zich situeert in het niemandsland tussen berichtgeving en geschiedschrijving.

Dit artikel is enkel toegankelijk voor leden. Log in of registreer om dit artikel af te drukken.


Over dit artikel

BronApache [https://www.apache.be]
TitelDe valiezen van Fernand: Belg fopt nazi’s
Auteur(s)Georges Timmerman
Permalinkhttps://www.apache.be/?p=122594
Gepubliceerd 14 mei 2020 @ 11:25. Met update op 14 mei 2020 @ 11:26
Opgevraagd03 juli 2020 @ 15:57
Klik hier om te printen